Més de mil persones marxen pels drets socials al Penedès

marxadretssocials41La caminada reivindicativa, que va començar a l’Arboç i va acabar a Vilafranca del Penedès, comptava amb el suport de més de seixanta col·lectius.  La Marxa Unitària pels Drets Socials al Penedès va reunir, el diumenge 27 d’octubre, més d’un miler de persones que van recórrer els catorze quilòmetres que separen l’Arboç de Vilafranca del Penedès. “Ha estat un èxit d’assistència. Molta gent, molt diversa i molt motivada. Són petites victòries que totes juntes poden fer ensorrar els murs del capitalisme”, asseguren les organitzadores.

La Marxa va arrencar a l’Arboç a dos quarts de 10 del matí i va continuar fins al CAP de la població, on es va llegir un manifest per recordar la lluita contra el tancament dels serveis nocturns de l’ambulatori. Després, una integrant de La Ruda, col·lectiu antipatriarcal del Baix Penedès, va llegir un text on denunciava que les dones estan patint especialment les conseqüències de la crisi i que cal construir una nova societat lliure de patriarcat. La caminada reivindicativa va continuar per la carretera N-340 fins a la Ràpita i posteriorment fins als Monjos. En aquest punt, les participants van portar mascaretes per protestar contra l’emissió de gasos de la incineradora Uniland. Davant la Casa de la Vila dels Monjos un representant de la plataforma opositora va explicar perquè rebutgen aquesta instal·lació. A l’entrada de Vilafranca i davant dels instituts, un membre de SOS Educació va llegir un manifest contra les retallades a l’ensenyament. Finalment, després de quatre hores i mitja la Marxa va arribar a Vilafranca, on es va fer un parlament i també un dinar popular acompanyat amb la música de Cor de carxofa i la poesia dels Inversos.

Un espai que aglutini les diferents lluites

marxadretssocials25La Marxa Unitària pels Drets Socials al Penedès comptava amb el suport de més de seixanta col·lectius com Endavant, Arran, la CUP, la PAH, Casals i Ateneus Populars, l’Assemblea pels Drets Socials de Vilafranca, SOS Ensenyament, el 15M, la CGT, Unió de Pagesos Alt Penedès, Comitès d’Empresa d’Hospitals i Agrupaments Escoltes, entre d’altres. “Els col·lectius que treballàvem pels drets socials al Penedès necessitàvem un espai que aglutinés les diferents lluites que s’estaven produint a les nostres comarques”, diuen les organitzadores.

Les reivindicacions de la Marxa

La Marxa ha assumit com a pròpies totes les reivindicacions que els col·lectius que la integren han volgut incloure. És per això que la llista és llarga i abraça tots els àmbits. Algunes de les reivindicacions són: democràcia directa i participativa; no pagament del deute públic; drets nacionals; ensenyament públic gratuït, laic, universal, coeducatiu, participatiu i democràtic; socialització dels mitjans de producció en el marc d’una economia autogestionada; aturar els desnonaments i garantir l’accés a l’habitatge; sanitat pública, universal i gratuïta, i també la constitució d’un Consell de Vegueria en l’àmbit territorial del Penedès històric.

El principi d’una lluita col·lectiva

Per les organitzadores, la Marxa pels Drets Socials ha estat una gran fita per les diverses lluites sectorials que treballen a les comarques del Penedès, ja que és un punt de partida per a continuar treballant conjuntament. “La Marxa no és el final de cap camí, sinó el principi d’una lluita col·lectiva que ha d’anar avançant en la línia de recuperar drets, espais i territoris que pertanyen a totes les penedesenques”, han dit les organitzadores. “Volem mantenir aquests espais de confluència amb un objectiu final molt clar: guanyar”, han afegit.

Aquest any també s’han fet altres marxes pels drets socials. A l’abril es va fer la del Garraf, que va anar de Sitges a Vilanova, i que ha inspirat la del Penedès.