Milers de persones recorden Guillem Agulló 20 anys després

AgulloAquest darrers mesos han estat desenes el actes que s’han celebrat arreu dels Països Catalans per recordar al jove militant de Maulets, Guillem Agulló, assassinat ara fa vint anys a mans del feixisme. El passat 13 d’abril tenia lloc l’acte central a Burjassot, localitat natal de Guillem amb una assistència d’unes 2.000 persones. A les 19:00 de la vesprada l’organització juvenil Arran era l’encarregada de donar el tret de sortida a la jornada amb una manifestació convocada nacionalment que va recórrer els carrers del poble, convertint Burjassot en tot un clam antifeixista. La manifestació començà amb unes emotives albades a la plaça de l’Ajuntament i amb el desplegament d’unes pancartes des d’un dels murs de les Sitges.

Un cop iniciada la marxa un membre d’Espanya 2000 va intentar provocar als manifestants fent fotografies als allí presents, els manifestants van continuar amb la marxa i no van caure a les seues provocacions. Durant la manifestació es van fer unes muixarangues i es desplegà una pancarta al mercat municipal mentre es cridava ben fort “Guillem Agulló, ni oblit ni perdó!” La manifestació va acabar a la plaça de l’Ajuntament on es feia l’acte en homenatge organitzat per la Comissió 20 anys sense Guillem Agulló.

20 anys sense Guillem Agulló

L’acte va començar amb un poema d’Estellés, el poeta del poble, llegit per la seua néta Isabel Anyó. Poc després es donava pas al manifest d’Arran llegit per una companya de l’organització. Durant l’acte es va interpretar, a càrrec de Carles Pastor, un poema de Francesc Mompó dedicat a Guillem i el “Cant del Ocells”, així com la muixaranga des de dalt l’escenari. L’encarregat de llegir el parlamentar unitari fet per la Comissió 20 anys sense Guillem Agulló fou David Fernàndez, parlamentari de la CUP-AE i una companya de Ca Bassot va donar veu a la carta que havien fet arribar els familiars i amics de Yolanda Pérez. Finalment l’acte va concloure amb la lectura de tots aquells col·lectius i entitats adherits als actes que, en total eren més de 100 i amb una més que emotiva cançó que la germana de Guillem, Betlem Agulló ha composat amb els xiquets de l’escola on treballa.

Un cop acabat aquest molt emocionant homenatge a Guillem Agulló es va fer el sopar popular en què van participar més de 500 persones.
Cap a les 10 de la nit els primers acords musicals començaven a sonar a mans de Feliu Ventura i Borja Penalba, i que més tard van continuar amb Obrint Pas en acústic i Atzembla. Durant el concert els tres grups van dirigir paraules cap a Guillem i contra el feixisme i els clams de la gentada allà present eren constants. Tot un dia d’emocions i de records, així com de denúncia i lluita. Perquè es va demostrar que no són 20 anys sense Guillem sinó 20 anys amb Guillem Agulló.