Nou curs escolar, velles mancances

La demanda d’alumnes que volen estudiar en català al País Valencià continua en augment, i la Conselleria d’Educació “ho soluciona” suprimint places i línies senceres de català en centres educatius d’arreu del territori administratiu valencià, desviant l’atenció i fent gal·la d’un suposat plurilingüisme, que tot seguit analitzarem.

 


Així ho està denunciant Escola Valenciana des d’antany, amb l’entrega anual que realitzen a principi de curs al Conseller d’Educació. Segons l’entitat valenciana les dades d’aquest curs visualitzen, entre d’altres coses, el fet que si als i les alumnes se’ls hi deixa escollir, escullen majoritàriament estudiar en català.

Així, aquesta setmana han iniciat el curs 314.897 alumnes als instituts valencians, dels quals només 63.406 han pogut matricular-se en els programes d’ensenyament en català. És a dir, un 20,1% del total. Evidentment, si es crearen més places i programes en la nostra llengua l’efecte seria doble: satisfer la demanda actual (majoritàriament utilitzada per gent catalanoparlant) i fer més fàcil la integració dels no-catalanoparlants, ja que aquests darrers tindrien l’oportunitat d’estudiar en valencià.

I la Conselleria d’Educació, agafant la bandera d’un suposat plurilingüisme, argumenta que la nostra llengua ja s’ha potenciat prou, i que ara toca potenciar l’anglès, el xinès o (fins i tot!) l’hindú. Ho fan per a passar una cortina de fum amagant la situació de la nostra llengua, perquè totes nosaltres sabem que el plurilingüisme és sinònim d’estar oberts a aprendre el major nombre de llengües partint d’una llengua pròpia potenciada, cosa que no fan. És per això que no és tolerable que establisquen programes monolingües basats en llengües no oficials, mentre que el català queda relegat i marginat.

Amb les xifres en mà podem afirmar que el Govern Valencià està vulnerant de forma molt greu el dret dels pares i les mares a triar quina opció lingüística d’ensenyament volen per als seus fills, ja que d’aquestes xifres s’extrau que automàticament a 3 de cada 10 famílies que demanen ensenyament en català se’ls denega. I un any més ocorre que 95.424 alumnes que han estudiat en català a l’escola no podran continuar els seus estudis en aquests programes a l’institut perquè el conseller Font de Mora es nega a obrir línies d’ensenyament en català.

A més, el Govern Valencià ja treballa amb un esborrany d’un decret que prohibirà incorporar progressivament el valencià als centres d’ensenyament monolingüe; s’estan produint grans retalls pressupostaris a la promoció de la nostra llengua (ja hi havia poc pressupost per a la promoció,i endemés fan tisorada); i la desaparició escandalosa d’assessories de català.

Finalment, no és d’estranyar que es produïsquen centenars de consultes, recursos i queixes, de pares i mares a l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana (que s’encarrega de dirigir-les a la Conselleria d’Educació) pel fet que durant el període de matriculació o no s’oferta ensenyament en català als centres que els pertoca matricular els fills de 3 anys o perquè veuen que la demanda supera molt l’oferta.

Amb aquest panorama cal treure al carrer el conjunt de la societat valenciana a una gran mobilització pel català que els frene els peus, perquè si tornen a guanyar les eleccions estaran legitimats a continuar retallant la nostra llengua indiscriminadament.

Mutxamel com a exemple

Andrés G.R., Torrent.– El cas de l’Institut d’Ensenyament Secundari de Mutxamel (Alacantí) és una bona mostra de la nova remesa d’atacs del PP valencià contra l’educació en català. Aquest curs els estudiants d’aquesta localitat no podran continuar estudiant el batxillerat en valencià perquè la Conselleria d’Educació ha eliminat la única línia que els permetia fer-ho, deixant en funcionament altres dues línies monolingües en castellà.

Per aquest motiu i coincidint amb l’inici de curs, un centenar de representants de la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, membres de l’Ajuntament de Mutxamel i de les AMPES i estudiants i professors del centre s’han concentrat a les portes de l’institut per fer pales el seu rebuig a aquest nou atac de la Conselleria. En el marc d’aquesta protesta el tècnic d’Escola Valenciana a la comarca, Ismael Vicedo, ha declarat que “els joves que hui estan a les portes de l’institut recolzats per tots nosaltres simplement volen exercir el seu dret a escollir el programa d’ensenyament que consideren òptim per a assegurar-se una formació excel·lent i el conseller Font de Mora hauria de tindre també en compte que a Mutxamel hi ha dos instituts i en cap dels dos hi ha ara la possibilitat de fer batxillerat en valencià. On està doncs l’equilibri, on està la potenciació del plurilingüisme si no s’assegura ni el bilingüisme?”.

400 queixes al Síndic de Greuges

Ja el passat juliol 400 pares i mares de Mutxamel s’afegiren a la campanya impulsada per Escola Valenciana “A secundària tu tens la clau” per protestar davant d’aquesta situació i per reivindicar, en paraules d’Alexia Puig, portaveu de la Plataforma per l’Ensenyament Públic del poble, que “els nostres fills tenen dret a estudiar el batxillerat en el mateix idioma que han estudiat educació infantil, primària i secundària”.