Opa hostil a les convocatòries de l’esquerra independentista

Animats per l’èxit de la manifestació del passat 10 de juliol, algunes de les entitats de l’anomenada “societat civil” han volgut promoure noves mobilitzacions aprofitant la Diada. A Girona i a Lleida, aquestes noves mobilitzacions han desembocat en un conflicte polític. Després d’anys de convocar mobilitzacions independentistes en solitari, l’esquerra independentista d’aquestes dues ciutats ha vist com enguany li contraprogramaven manifestacions de clar signe autonomista.
Així, a Lleida, Òmnium Cultural ha convocat una manifestació a la mateixa hora que la de l’esquerra independentista amb la voluntat d’aplegar tots els partits de “sensibilitat catalanista” per rebutjar la sentència de l’estatut.

La CUP s’ha negat en rodó a entrar en aquesta convocatòria àmplia perquè entén que els termes en què es formula són descaradament autonomistes i a més s’aprofita per legitimar un canvi d’ubicació de les ofrenes florals. Fins ara, la commemoració de la Diada es feia a l’edifici del Roser, darrer punt de resistència lleidatana a la Guerra de Successió i escenari de la matança de 700 civils a mans de les tropes borbòniques. La reconversió del Roser en Parador Nacional aixecà una forta oposició ciutadana, que obligà l’alcalde de Lleida a comprometre’s que les ofrenes es podrien continuar fent malgrat les obres. Ara, l’alcalde s’ha fet enrere, al·legant motius de seguretat, i la CUP entén que la convocatòria de la manifestació serveix per redirigir les ofrenes cap a la Seu Vella, punt d’arribada de la marxa autonomista.

La mateixa situació s’ha repetit a Girona, però auspiciada per ERC. El partit de Puigcercós ha iniciat un procés de convocatòria d’una manifestació per la Diada també en termes autonomistes, convidant a participar-hi al PSOE i a la UGT. L’esquerra independentista ha reaccionat emplaçant les entitats que participaren en el referèndum per la independència del 25 d’abril passat a fer una manifestació unitària encapçalada per una pancarta amb el lema “Autodeterminació”, la qual cosa suposaria acabar amb l’ambigüitat de la convocatòria autonomista. Amb tot, ERC ha decidit continuar apostant per una manifestació de perfil reivindicatiu baix i tenint com a companys de pancarta el PSOE.
D’altra banda, l’esquerra independentista de Sant Cugat del Vallès ha vist com l’ajuntament, capitanejat pel dirigent de Convergència Lluís Recoder, els boicotejava la tramitació dels permisos per a la celebració de la commemoració de la Diada. Si bé l’esquerra independentista santcugatenca va presentar la documentació a mitjan juliol, l’ajuntament restà en silenci sense facilitar cap informació sobre l’estat dels permisos fins el dia 9 de setembre, menys de quaranta-vuit hores abans de la celebració prevista d’un acte polític, un sopar i un concert. Els organitzadors es van veure obligats dies abans, davant el silenci de l’ajuntament, a suspendre la preparació i contractació de serveis per a poder realitzar l’acte.