Denuncien precarietat laboral a la multinacional encarregada del servei informàtic dels Jocs Olímpics

El pròxim 5 d’agost, l’estadi João Havelange de Rio de Janeiro lluirà el seu peveter encès. Hauran començat els Jocs Olímpics de la 31a Olimpíada. Tots els focus estaran posats sobre esportistes com Usain Bolt, Mireia Belmonte o Mo Farah, però els Jocs tenen molts més protagonistes dels que es veuen a les pistes, les piscines o els estadis. Per exemple, els treballadors que fan possible que l’esdeveniment esportiu més seguit arreu del món funcioni segons les previsions. És el cas dels empleats de la multinacional ATOS, que presta part del servei informàtic que requereix el Comitè Olímpic Internacional (COI) per tirar endavant els Jocs. Precisament, dies enrere, l’assemblea de treballadors del centre que ATOS té a Barcelona va decidir no dur a terme aquest servei si les condicions laborals no milloren. En efecte, els treballadors denuncien que la precarietat està instal·lada a l’empresa, un fet del qual la secció de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) al centre de treball ja ha alertat en repetides ocasions.

Falta de compensacions

El servei que presta ATOS al COI té una durada de dos mesos i mig i és de 24 hores al dia, set dies a la setmana. En aquest context, la COS denuncia que l’empresa no ha informat als treballadors de com es recompensaran aspectes com la nocturnitat, el desplaçament o el treball durant els caps de setmana. A més, el sindicat assegura que la multinacional preveu no respectar els descansos previstos per la llei de cara als treballadors. “L’empresa vol convertir en obligatòria la realització d’hores extra o de jornada laboral els caps de setmana”, denuncien des de COS Atos. “Això és abusiu i si a més tenim en compte la diferència horària de 5 hores entre Rio i Barcelona, la conciliació familiar serà impossible”, afegeixen.

Lògicament, ATOS té en el seu contracte amb el COI una de les seves principals fonts de beneficis. I no només això. La multinacional també treu rèdit de la imatge que projecten els Jocs. Tant és així que utilitza les anelles olímpiques al seu logotip. “Entenem que imposar unes condicions laborals precàries es contradiu amb els valors humans i morals que els Jocs volen transmetre”, argumenten fons de la secció. Una situació que els provoca encara més rebuig quan asseguren que la direcció està cobrant sous “desorbitats” gràcies a aquest contracte.

 

Clàusula d’obligatorietat

Lluny de satisfer les demandes dels treballadors, la direcció de l’empresa ha fet arribar als empleats una nova proposta de condicions laborals que inclou clàusules d’obligatorietat, segons expliquen des de la COS. “Si no hi ha prou gent per fer hores extres, podran obligar els treballadors a cobrir-les fins que es compleixi el mínim establert pel contracte amb el COI”, asseguren. “No permetrem que obtinguin més beneficis a costa de no pagar la nostra feina” conclouen.