Primers símptomes de les retallades contra l’educació a les Illes Balears

conseller educació illesEl professorat de Mallorca i milers d’interins de l’educació ja han començat a patir les retallades en el sector, malgrat que per ara encara no s’ha aprovat cap mesura oficial contra els seus llocs de feina. Oficialment, només es pot parlar d’una resolució del Consell de Govern que ha estat publicada al BOIB i que posa en vigor retallades directes sobre la contractació d’interins i treballadors públics, però en queden exclosos els professionals de l’educació i la sanitat. Això, a l’espera del lliurament del pla de retallades per part de les conselleries competents en aquests dos àmbits.

En definitiva, doncs, la Conselleria d’Educació (com la de Salut i Consum) té un mes per prendre una decisió. És a dir, fins al final del vigent mes d’octubre. Resulta molt revelador, però, el fet que, malgrat no existir cap nova normativa encara, els professionals de la docència amb plaça fixa ja estan assumint més hores de les pertinents, mentre que les llistes d’espera per entrar a escoles i instituts s’estan fent més llargues i pesades d’allò que era habitual.

De fet, el sindicat majoritari del sector, l’STEI-i, ha convocat reunions i assemblees en defensa de l’educació pública, ja que han començat a donar-se casos de greus mancances en centres públics que no són cobertes amb el personal interí disponible a les llistes oficials. A més, en cas de fer-se efectives algunes de les amenaces latents sobre el sector, podrien quedar afectats molts milers de professors, interins i aspirants a places en  centres públics, a banda de la sobtada degradació dels serveis educatius a les Illes que això suposaria.

Vacances i protestes

A banda d’això, el conseller d’Educació i Portaveu del Govern balear, Rafel Bosch, ja ha avançat una de les mesures que prendrà l’executiu del PP contra els actuals drets dels professionals de l’educació: només cobraran les vacances d’estiu (els mesos de juliol i agost) els treballadors amb plaça i aquells que hagin fet feina com a interins durant tot l’any en la mateixa vacant.

La situació d’incertesa que viu l’ensenyament a les Illes Balears, doncs, ja ha donat com a resultat diferents iniciatives. D’entrada, més de 4.000 persones, la majoria del món de l’educació, van manifestar-se a Palma la segona setmana d’octubre. A més el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha començat a moure fitxa a la universitat, després de comprovar que s’estan devaluant o fent desaparèixer alguns serveis bàsics dels estudiants i de la comunitat educativa, com el bus circular del campus o el servei de biblioteques pel cap de setmana.

Exclosos i privilegiats
Les mesures publicades al BOIB pretenen, segons el Govern, reduir el dèficit i estalviar diners. Així, més enllà de la sanitat i l’educació en són víctimes directes tots els interins, treballadors públics i funcionaris, ja que també s’eliminaran les remuneracions per productivitat i les hores extra, que es pagaran amb hores de descans. Tot i així, hi ha unes excepcions que, es miri per on es miri, deixen al descobert el clientelisme del Govern del PP: estan exclosos de l’eliminació de remeses per hores extres i productivitat els empleats (personal laboral o funcionariat) del Gabinet de Presidència i del Palau de Marivent (on estiueja el rei Juan Carlos I), així com el personal de protocol i relacions públiques de Presidència i els xofers del president Bauzá i dels seus consellers.  Unes excepcions que queden maquillades per compartir privilegi amb aquells a qui resultava impossible retirar-lo: tècnics d’emergències i treballadors amb funcions d’extinció d’incendis.