Protestes al barri de Patraix per la reobertura de la subestació elèctrica

[L’ACCENT 146]

Centenars de veïns i veïnes del barri valencià de Patraix han tornat a organitzar enèrgiques protestes els darrers dies. El motiu: la reobertura immediata de la subestació elèctrica situada a la barriada, sense informació de la data de tancament. Temen que la reobertura siga per sempre més.

La protesta del dia 20 de gener fou especialment significativa. Xiulits i repicament d’estris feien palès el refús del veïnat de Patraix per la reobertura de la instal·lació. La decepció per l’incompliment de les promeses que la classe política havia fet temps enrere es deixava veure en l’ambient de por i desengany. Per a la Plataforma Subestació Patraix Fora, el més preocupant és la desconeixença del veïnat respecte a la reobertura de la subestació. En un comunicat, asseguren que se senten enganyats “per les promeses que els nostres representants polítics van fer fa uns mesos per al trasllat d’aquesta instal·lació elèctrica”.

Vora la tragèdia
La història d’aquesta subestació està farcida de desgràcies. Va començar a funcionar el juny de 2003 quan l’empresa Iberdrola demanà a la direcció general d’Energia de València l’autorització per construir aquesta planta en un dels solars de què disposa la companyia. La concessió de l’autorització va iniciar un camí de queixes respecte a l’impacte ambiental i els inconvenients per a la salut pública. Antonio Berlanga, portaveu de la Comissió pel Trasllat de la Subestació de Patraix, afirmava a L’ACCENT el gener de 2006 que “l’activitat elèctrica provoca uns camps electromagnètics que són majors quan major és la intensitat del fluït elèctric”.

“El cable d’alta tensió passa a quatre metres dels habitatges i d’algunes llars d’infants, i a vuit metres d’un col·legi públic”, informava Berlanga. Aquestes circumstàncies han generat moltes queixes al llarg de tots aquests anys per part del veïnat, que s’ha enfrontat a la por pels riscos que planaven sobre el barri. Per a Berlanga, “la sensibilitat en el barri era molt gran”. “Sempre ens omple d’orgull comprovar com la gent ha eixit al carrer per defensar la seua dignitat i una cosa tan elemental com la salut”, recalcava Berlanga.

En les mateixes declaracions, Berlanga ja advertia dels riscos de la planta: “Hi ha un perill real d’incendi. I això no és insignificant perquè la subestació emmagatzema productes altament tòxics”. No li faltava raó. El passat 15 de maig de 2008 l’Ajuntament de València va tancar la subestació després d’una forta explosió que va provocar la ira dels veïns del barri i de la ciutat de València. L’accident, temut pel veïnat, va estar a punt de convertir-se en desgràcia a les portes de les eleccions autonòmiques. Ara, la reobertura torna a portar els fantasmes a Patraix.