Punts de trobada de la CUP: els ajuntaments a l’abast de tothom

programa marc 2010-2011Just quan estem immersos en plena campanya electoral de les ja imminents eleccions al Parlament de la Comunitat Autònoma de Catalunya, des de L’ACCENT hem considerat interessant mostrar una altra manera de fer política, una que posa en primer terme la participació popular en la construcció d’alternatives per als nostres pobles i ciutats.

Des que va decidir i anunciar que no participaria a les eleccions al Parlament de la Comunitat Autònoma de Catalunya, la Candidatura d’Unitat Popular ha dut a terme un treball organitzatiu orientat a presentar una alternativa de cara a les eleccions municipals que tindran lloc a l’estat espanyol la primavera de l’any vinent.

Molt més que un programa electoral

OPINIÓ: Adam Majó Garriga, CUP de Manresa

Per la CUP el programa electoral no és una llista de promeses més o menys creïbles, sinó la brújula que ens ha de guiar durant els següents quatre anys, des del govern municipal, en pocs casos, des de l’oposició, cada cop a més llocs, o des de fora, des del carrer, on, evidentment, també es pot treballar i lluitar per canviar els pobles i ciutats on vivim. Com que són programes d’àmbit local, que parlen de problemes concrets de municipis també concrets, es discuteixen i s’elaboren, com no podia ser d’altra manera, des de cada un dels municipis on una colla de veïns i veïnes s’han decidit a tirar endavant una Candidatura d’Unitat Popular, una CUP. El procés de discussió és diferent a cada lloc i dependrà de la mida de la població i de la seu teixit associatiu, però a gairebé tot arreu es convoquen Punts de trobada (amb aquest nom o un altre) on la gent més compromesa amb el projecte es troba amb companys i companyes d’àmbits de lluita diversos i persones amb ganes de dir-hi la seva per recollir valoracions i propostes que acabin formant part d’aquest programa electoral (que, tal com dèiem abans, no és només electoral).

El què passa és que malgrat les diferències que hi puguin haver entre el centenar de municipis dels Països catalans on es preveu que es presenti una llista vinculada d’una manera o altra al projecte CUP, el cert és que hi ha determinades problemàtiques i anàlisis que són comunes gairebé arreu. És per això, i perquè la CUP té una indissimulada visió nacional de la lluita política, que abans de cada una de les convocatòries d’eleccions s’ha treballat en la redacció d’un programa marc que vol servir per això mateix, per fer de marc de referència a partir de la qual des de cada municipi s’elabori el text definitiu.

Per fer-lo hem seguit els mateixos passos que en l’àmbit estrictament local. Ens hem reunit amb gent compromesa en diferents àmbits i moviments per mirar d’establir criteris comuns que ens permetin encarar problemes amb una base argumental sòlida i compartida. S’han fet una pila de trobades i debats. En algunes hi ha vingut molta gent i en d’altres no tanta. De determinades discussions n’hem sortit amb idees i conclusions precises i de d’altres n’hem constatat la inevitable complexitat. En algunes ocasions l’exposició dels convidats, els ponents, ha deixat marge al debat col·lectiu i en d’altres el temps se’ns ha acabat tirant al damunt. Però, en qualsevol cas, i després d’un procés de mesos, tenim finalment un document base per aprovar (si s’escau) a l’assemblea nacional del 9 de gener que podem ensenyar i explicar i que, quan hi sumem el treball local, donarà lloc a uns programes polítics per als pobles i ciutats que han de poder anar molt més enllà de l’estricta campanya electoral.

El seu objectiu ha estat implicar el màxim de persones i sensibilitats per tal de confeccionar un programa que contingui les propostes que la CUP defensarà als municipis d’arreu dels Països Catalans on presenti candidatures. El treball ha estat doble: d’una banda, a nivell nacional s’han celebrat múltiples jornades de debat per tal de definir el Programa Marc, el procés “Tothom”, que culminarà en l’Assemblea Nacional que la CUP celebrarà a Vilanova a principis de 2011; d’altra banda, cadascuna de les seves assemblees locals està perfilant també el seu programa municipal a partir d’altres processos participatius.

Xarxes de participació

Trobades sectorials, assemblees obertes, taules participatives, punts de trobada… Són molts els noms que les diferents assemblees locals de la CUP han utilitzat per tal de fer el mateix: espais oberts a la participació de tothom, per tal de debatre la situació a cada poble o ciutat, així com les possibles alternatives que cal defensar. En alguns casos, aquests espais s’han constituït en òrgans deliberatius, amb capacitat de decisió: les CUP de Mataró i d’Arenys, per exemple, van decidir que es presentarien a les properes eleccions municipals en assemblees obertes que van celebrar en espais públics. Però normalment es tracta d’espais de debat i d’intercanvi, pensats per desenvolupar-se en un ordre determinat i per cobrir els diferents temes que es considera que ha de contemplar el programa: urbanisme, treball o cultura.

Pobles i ciutats com Badalona, Barcelona, Mataró, Manresa, Sant Celoni, Vilanova o Vilafranca ja han començat (i en alguns casos acabat) els seus processos participatius, i moltes altres començaran properament: Girona, Molins de Rei, Reus, Valls o Figueres en són alguns exemples. Es combinen moltes metodologies: en alguns casos es porta persones expertes en algun camp i, a partir de les seves propostes, es desenvolupa un debat en què es contraposen idees i s’estudien les diferents possibilitats. En d’altres casos es desenvolupen dinàmiques de grup en què tothom hi diu la seva i es van construint les diferents propostes al voltant de les diferents intervencions.

El procés “Tothom”: la definició del programa marc

programa marc 2010-2011El programa marc és el conjunt de propostes que serveixen de marc de referència a partir del qual les diferents assemblees locals construeixen el seu programa concret que presentaran a les eleccions.

Segons Òscar Mendoza, membre del Secretariat Nacional de la CUP, el que uneix els processos locals amb el nacional és “la voluntat d’obrir la CUP a totes aquelles persones que d’una manera o altra se senten com a propi el seu projecte, hi militin o no. O simplement, amb persones que hagin volgut dir la seva en les jornades de debat obert que s’han anat convocant”.

Aquesta era la filosofia dels punts de trobada que ja abans de les eleccions municipals de 2007 nombroses Candidatures d’Unitat Popular van convocar als seus municipis. Segons Mendoza, “el procés participatiu del programa marc ha consistit en intentar portar a la pràctica a nivell nacional allò que ja s’havia fet a nivell local el 2007”.

En cadascuna de les 8 jornades celebrades arreu del Principat han participat una mitjana de 25 persones, de les quals al voltant d’una cinquena part no eren membres de la CUP. “A falta d’una valoració de l’organització, i a falta de que el debat culmini a l’assemblea nacional de Vilanova podem valorar positivament que hem canviat la dinàmica de com fer un programa marca a nivell nacional, i malgrat les mancances del procés, hi ha participat més gent que mai”.

El procés “Tothom”,al final del qual la CUP aprovarà el seu programa marc de cara a les eleccions municipals de 2011, s’ha estructurat al voltant de 8 eixos de debat. Són més o menys els mateixos eixos al voltant dels quals giren els debats dels punts de trobada que s’organitzen a nivell local.

  • 1- Model territorial, econòmic i energètic als Països Catalans: cap a un model de desenvolupament sostenible
  • 2- Model urbà: una ciutat més afable i integrada en l’entorn.
  • 3- Radicalització de la democràcia: recuperació de l’espai públic.
  • 4- Economia i justícia social: l’economia al servei de les persones
  • 5- Cohesió social: cap a la igualtat d’oportunitats
  • 6- Promoció de la llengua i la cultura: eines de convivència i de llibertat
  • 7- Model rural: cap a la revitalització del món rural
  • 8- Des dels municipis, per l’autodeterminació i la independència dels Països Catalans

>>  http: //programamarc.blogspot.com

>> Blogs d’ alguns processos locals: Dibuixem-la. Decidim la Vilanova que volem! · Reinventem Barcelona: punts de trobada