Rebuig a la rectora de la UIB en unes eleccions on el SEPC demana el vot nul per denunciar la manca de democràcia interna

Les eleccions al rectorat de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han demostrat la forta oposició a l’actual rectora Montserrat Casas, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SPEC), que demanà un vot nul simbòlic i deixa palesa la manca de democràcia interna dins la institució acadèmica.

Finalment, amb una abstenció massiva els i les estudiants han mostrat el seu rebuig majoritari a la rectora,  dels escassos 500 vots emesos per estudiants,  només 160 ho eren per a l’equip rectoral, mentre hi hagueren 206 vots blancs i 135 vots nuls. El vot en blanc també fou molt significatiu entre PAS, i Personal Docent. De 17.188 persones, només en votaren 1490 persones, i més de la meitat ho feren en blanc o nul. A l’edifici Ramon Llull, on el SEPC té el seu nucli, el vot nul  ha estat el 70% del vot emès.

Segons l’actual reglament de la universitat, el fet que només existeixi una sola candidatura significa que només es celebrarà una volta de les eleccions, que tenen lloc aquest 23 de març. El SEPC havia encetat una campanya sota el lema “Per una vertadera democràcia a la universitat, treu la targeta vermella!”, cridant al volt nul el dia 23 i detallant els motius que han dut el sindicat a denunciar el procés electoral.

Principalment, el SEPC ha volgut treure a la llum que l’actual sistema és injust “perquè amb el sufragi ponderat els estudiants només representen el 25%”. El portaveu del sindicat independentista, Marc Carriquí, assegura, a més, que “amb el nou pla estatal, l’Estratègia Universitària 2015, es pretén eliminar a mig – llarg termini les eleccions al rectorat”.

Des del sindicat també recorden que l’actual rectora i única candidata a la reelecció, Montserrat Casas, és una de les promotores de l’aplicació del Pla de Bolonya a la universitat de les Illes i la responsable de que la Policia Nacional espanyola pugui entrar impunement a les instal·lacions universitàries.

La campanya que demana el vot nul a les eleccions al rectorat també considera excessiu que els candidats rebin 2.000 euros per fer la campanya i denuncia el fet que cada dia s’estigui verticalitzant més el sistema de vot a la universitat, que amb el temps es vol eliminar per complet.

Cal tenir en compte, que amb la normativa actual els estudiants només representen un 25 % del vot vàlid, el personal d’administració i gestió (PAS) un 12 % i els professors titulats i personal investigador un altre 12 %. Així, tot el poder de decisió real recau sobre els doctors i catedràtics, que compten amb un 51 % dels vots. independentment del seu pes real dins la comunitat universitària.

Per això, des del SEPC reclamen que tots els vots comptin per igual, amb l’objectiu d’avançar en la democratització de la UIB i en la participació de tots els treballadors i treballadores i estudiants.