Redades racistes al barri del Palau de Mataró provoquen quatre dies consecutius de mobilitzacions antirrepressives

L’assetjament policial a Mataró a la comunitat magrebina amb escorcolls, amenaces i identificacions deixa 3 detinguts i diversos ferits en un cap de setmana de tensió i solidaritat.

La tarda de l’1 d’agost un cotxe patrulla dels Mossos d’Esquadra entrava en direcció contrària per un carrer de l’entorn de la Plaça del Palau de Mataró per identificar uns joves que es trobaven en aquella plaça. Fa temps que la policia efectua escorcolls i identificacions de forma arbitrària sobre el jovent de la comunitat magrebina en llocs concrets dels barris del Palau i Rocafonda. Aquest fet s’ha anat repetint i intensificant durant els darrers mesos.

Aquella tarda un jove de 27 anys veí del barri que circulava amb el seu cotxe camí de l’hospital de Mataró, en trobar el carrer tallat, va demanar els agents que traguessin el cotxe i li permetessin el pas. Davant la negativa dels agents el jove els hi va recriminar la seva actitud davant la mirada d’uns quants veïns que s’havien aplegat atrets per la discussió. En poc temps s’hi van personar diverses unitats de reforç dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local de Mataró. Tot i el to de la discussió, va acabar sense cap incident ni agressió.

L’endemà divendres 2 d’agost, un important dispositiu policial d’una trentena d’agents es va dirigir al domicili del jove protagonista de la discussió i el va detenir junt amb el seu germà, de 25 anys, que en aquell moment intentava intercedir per que no fos detingut. La notícia de la detenció provocà un esclat d’indignació al barri i va fer que alguns veïns decidissin aplegar-se a la comissaria per demanar el seu alliberament i denunciar l’abús dels agents dels

“Una simple discussió per un cotxe

de policia mal aparcat finalitza amb

detencions i agressions policials”

Mossos d’Esquadra. Davant la comissaria es van produir moments de gran tensió i un dels concentrats va requerir assistència mèdica per un atac d’ansietat. En pocs minuts van acudir dotacions de la policia local de Mataró, de la Guàrdia Civil de Premià de Mar i fins a 4 furgonetes de les ARRO, amb tots els seus agents encaputxats formant un cordó davant de la comissaria. La concentració es va dissoldre en saber que a l’endemà els dos germans serien posats a disposició judicial.

L’endemà dissabte al matí es va convocar una concentració davant dels jutjats de Mataró on van acudir veïns, familiars i persones solidàries de Mataró i cap al migdia ambdós germans van ser posats en llibertat amb càrrecs. La versió policial es basa en el fet que la patrulla dels mossos va haver d’abandonar el barri després de ser el seu cotxe sacsejat per un centenar de persones. Poc després Solidàries Mataró feia públic un vídeo del moment de la discussió inicials entre els acusats i els Mossos d’Esquadra que desmentia la versió oficial. El fet que la Policia Local demanés disculpes personalment el divendres als implicats també fa caure la versió dels Mossos d’Esquadra.
Però lluny d’acabar aquí, durant la nit passada a la comissaria els dos germans es van assabentar que un nebot seu, de 18 anys d’edat havia estat també detingut i l’havien sentit cridar i queixar-se de continus maltractaments. Més tard es va saber que aquest últim havia estat detingut per un suposat robatori en una casa, tot i que familiars i coneguts asseguraven que el jove havia estat al seu domicili en el moment del robatori.

Totes aquestes noves informacions van fer que els veïns es tornessin a concentrar diumenge 4 d’agost al matí, ara en suport del jove que quedava a comissaria. En desconvocar-se la concentració, ja que el jutge va decidir allargar el

“La Policia Local va assetjar durant dies

els membres de la família implicada en la discussió”

temps de detenció del jove per sotmetre’l a una roda de reconeixement, els seus familiars, entre ells els dos germans detinguts anteriorment es dirigiren cap a la mesquita per celebrar la Nit del Destí, dia important del Ramadà.

Quan arribaren als voltants de la mesquita, una patrulla de la Policia Local de Mataró va voler identificar de nou un dels germans detinguts divendres, fet que va ocasionar moments de tensió i agressions per part de la Policia Local als presents, entre elles la germana dels detinguts. Un policia va fins i tot irrompre dintre la mesquita empaitant els joves, fet que provocà una gran indignació entre els presents.

Els agredits es van dirigir cap a l’Hospital de Mataró per ser tractats i van ser perseguits fins el servei d’urgències per agents de la Policia Local, agents agressors inclosos, els quals van intentar accedir als atestats de lesions i van fotografiar els acompanyants dels ferits. Diverses patrulles dels Mossos també s’hi desplaçaren i practicaren identificacions segons Suport Maresme, el col·lectiu antirrepressiu present des de l’inici dels fets. Aquella mateixa nit, unitats ARRO dels Mossos d’Esquadra patrullaven els barris del Palau i Rocafonda de Mataró i van tornar a identificar, i aquest cop també van multar el germà major detingut divendres per un defecte a les rodes del vehicle que conduïa.

“Les agressions han inflamat els barris de Palau

i Rocafonda, on les redades racistes són freqüents”

L’endemà dilluns 5 d’agost vivia la quarta jornada consecutiva de concentracions, aquest cop a les portes dels jutjats, esperant l’alliberament del jove que encara romania detingut, el qual va ser traslladat a l’Hospital i va denunciar els maltractaments a la comissaria del Mossos d’Esquadra de Mataró. Aquella tarda, l’Ajuntament de Mataró emetia un breu comunicat, signat per l’alcaldessa accidental Núria Calpe, on informava d’una reunió amb la comunitat musulmana i els cossos de seguretat per “continuar treballant conjuntament per la convivència”.

Tant l’assetjament policial com la manca de reacció per part de l’Ajuntament han provocat la indignació de la comunitat musulmana de Mataró i la denúncia per part de diversos col·lectius socials, com ara l’Assemblea dels/les Marroquins/es i Suport Maresme, que al seu blog denuncien la pressió policial “si s’aplica de forma selectiva sobre col·lectius migrants denota un creixent racisme institucional per part de l’administració i la policia. La imposició de la presència de cossos policials als carrers dels nostres barris i el populisme punitiu mai seran la via per a la resolució de conflictes.”