Sabadell Lliure de Corrupció, peti qui peti

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SLC) podrà personar-se com a acusació popular al cas Mercuri, de presumpta corrupció. Els responsables de la Plataforma ho han sabut coincidint amb el primer aniversari del cas, que va esclatar el 27 de novembre de 2012.

El Jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell, ha acceptat la personació de la Plataforma com a acusació popular en les 30 peces que instrueix, d’un sumari que n’inclou 31. Mariona Bracons, portaveu de SLC, valora positivament la decisió, tot i la possibilitat que les parts imputades recorrin la decisió: “Sobretot, valorem els arguments de la jutgessa, que valora la tasca social que fem”, afirma. Pilar Rodríguez és membre de l’Associació d’Advocats Lliures de Catalunya (ALLAC), associació que assessora jurídicament i de forma gratuïta la Plataforma. Rodríguez, afegeix que la decisió del Jutjat demostra que “la Plataforma parteix d’una base jurídica i argumental coherent”. Una consideració que no va tenir tant en compte el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El TSJC instrueix la peça restant del sumari, la número 5. La peça investiga les presumptes irregularitats a l’hora de contractar Carmina Llumà a l’Ajuntament de Montcada i Reixac. Suposadament l’exalcalde i actual regidor a Sabadell, Manuel Bustos, i l’exsecretari d’organització del PSC, Daniel Fernández, van pressionar l’alcaldessa María Elena Pérez per fer-ho. Tots tres estan imputats per tràfic d’influències i la condició d’aforat de Fernández fa que la peça s’hagi enviat a l’alt Tribunal. El TSJC demanava una fiança de 3.000 euros perquè la Plataforma es personés. Després que SLC presentés un recurs a aquesta decisió que es va rebutjar, ara la Plataforma ha apel·lat per segona vegada la decisió del jutge i, al mateix temps, ha dipositat la fiança. En el cas que l’apel·lació sigui acceptada se li retornaran els 3.000 euros.

“Vam aconseguir els 3.000 euros en 5 dies amb aportacions al nostre número de compte (0081-0900-81-0003717984, encara obert)”, afirma la portaveu de SLC, Mariona Bracons, que considera aquesta rapidesa una mostra de força. Tot i això, Bracons considera que el jutge no hauria d’haver establert cap fiança: “Som una plataforma ciutadana que es vol personar en un cas de gran interès social”. Pilar Rodríguez, d’ALLAC, creu que la força que ha demostrat la Plataforma ha servit perquè el jutge no elevés més la fiança: “Si ens fixem en la jurisprudència existent, la fiança podria haver pujat fins als 6.000 euros”. El concepte de “temeritat” és el principal motiu per establir fiança a una acusació popular, ja que no representa afectats directes per la causa i es volen evitar possibles personacions que perjudiquin injustificadament als imputats. Una temeritat que, segons Rodríguez, en aquest cas no existeix: “En aquest cas la fiscalia ja ha trobat indicis de criminalitat. A més, la llei estableix que el jutge ha d’establir una fiança lògica i SLC és una plataforma sense ingressos ni quotes”.

La Plataforma està integrada per entitats, ciutadans a títol individual i també part dels partits de l’oposició al consistori (ICV, EUiA i Entesa per Sabadell), així com ERC i la CUP, que no tenen representació a l’Ajuntament. “Els partits presents a l’Ajuntament ens aporten molta informació de primera mà per poder preparar l’acusació popular. Una informació que li costaria molt de reunir a la Fiscalia”, conclou Pilar Rodríguez.

Ara mateix, SLC i ALLAC s’han posat a treballar per preparar la personació al cas. Tenint en compte les més de 16.000 pàgines que integren el sumari, Pilar Rodríguez considera que si bé tots els membres de la Plataforma haurà de tenir una informació general del cas, es crearan comissions que treballin de forma autònoma, i de la mateixa manera es decidirà en quines de les 30 peces la Plataforma té més per treballar. En qualsevol cas, queda clar el gran pas que suposa presentar-se com a acusació popular: “Ara tindrem accés a tota la informació del sumari i podem demanar les proves i testimonis que considerem oportuns”. De moment, la instrucció de la peça del TSJC està tancada, a l’espera de concretar una data del judici, mentre que la instrucció del Jutjat de Sabadell encara continua oberta.

+ Els protagonistes del cas Mercuri compten amb precedents silenciats