Sí a la consulta, sí a la desobediència

Sí a la consulta, sí a la desobediència

En una setmana convulsa pel que fa al procés català i a la consulta del 9 de novembre, la Trobada d’acció política de l’Esquerra de l’Eixample, a Barcelona, ha organitzat una taula rodona sobre la desobediència.

La desobediència era l’eix central de l’acte però s’ha vist alterat per la situació actual que necessitava d’un anàlisi per part dels ponents. Hi ha participat Isabel Vallet, parlamentària per la CUP; Arcadi Oliveres, de Procés Constituent; Ricard Gomà de ICV i Enric Castellón de l’ANC.

Tots han coincidit en que és necessària, més que mai, la mobilització ciutadana per enfortir el procés i que cal actuar el 9N. Per les tres formacions polítiques, la decisió del president Artur Mas de reconduir la consulta és una traïció i una estratègia partidista. Segons Isabel Vallet “és la constatació, un cop més, de l’engany de les classes benestants que ens obliguen a passar per unes eleccions per avalar polítiques com el BCN World o les retallades”. En aquest sentit, des de la CUP no renuncien a un 9N: “No s’acaba res, tot segueix. El 9N és una passa més per aconseguir un futur millor”, apuntava Vallet. La cupaire ha remarcat el que ja s’havia fet públic una estona abans: la CUP donarà suport al consulta proposada si el govern accepta les 11 clàusules presentades per la formació de l’esquerra independentista, que permetin unes mínimes garanties democràtiques.

En la mateixa línia parlava Arcadi Oliveres que ha explicat que el dret d’autodeterminació és irrenunciable: “Tots els pobles el tenen i les normes del dret internacional ho recolzen”. Per Oliveres cal desobeir a la Constitució espanyola perquè per ella mateixa ja és il·legítima ja que l’article 2 sobre la indisoluble unidad de España va ser imposat. Segons va explicar Oliveres, en la redacció original s’acceptava la ruptura d’una part del territori si aquest volia marxar però es va vetar.

Gomà, per la seva banda, ha reclamat que des de Iniciativa no accepten cap succedani de la consulta real perquè per ells “s’hauria de fer en plenes garanties democràtiques”. Segons Gomà “l’adversari del procés és el PP i el PSOE, el bipartidisme, que tenen aquesta l’actitud adversa cap al dret a decidir”.

No a unes eleccions plebiscitàries i menys a una llista conjunta

Ni la CUP, ni Iniciativa ni Procés Constituent accepten la proposta de Mas sobre unes eleccions plebiscitàries amb una llista conjunta. Tots tres coincideixen en anar més enllà que el sol fet independentista i no estan disposats a configurar una candidatura amb un govern de dretes i que ha destruït les polítiques socials. Arcadi Oliveres ha estat clar: “No, no i no! No podem votar un govern que ha fet polítiques antisocials”. Isabel Vallet: “Mai anirem en una llista unitària amb CiU i ERC. No anirem de la mà dels que ens retallen” i ha remarcat: “Les plebiscitàries són necessàries quan has esgotat totes les vies possibles, i no només no s’han esgotat sinó que s’han aturat”. Ricard Gomà ha seguit la mateix línia: “No les validarem perquè han de ser un procés constituent de ruptura nacional, social i econòmica”.

Sí a la desobediència

Tant Oliveres com Vallet han apuntat a que cal una desobediència clara tot i que l’han definit de formes diferents. Segons Oliveres, aquesta ha de ser civil: “S’ha de perdre la por i crec que la societat encara en té”. El líder del Procés Constituent ha llistat accions clares com per exemple no pagar impostos, anar als tribunals internacionals i fer boicot a empreses que treballen amb l’Estat espanyol com Mercadona o El Corte Inglés.

Vallet, en canvi, ha descrit una desobediència institucional perquè per ella la societat ja s’ha mobilitzat i a qui li toca actuar és als polítics. “El Parlament és sobirà per aplicar la llei de consultes i el decret, entenem que és el que hauria de fer”, ha sentenciat i ha afegit: “Hi ha una manca de voluntat política per aplicar-ho, el govern ha fallat en el compromís”.

I el 9N, què?

Les inquietuds dels assistents es centraven en dues preguntes: “Què hem de fer el 9N? Quedar-nos a casa o sortir al carrer?” i “Si es fa la consulta, aquesta és legítima?”.

Tots els ponents han remarcat la necessitat de mobilitzar-se, sigui per votar o bé per mostrar al món que es vol votar. També han coincidit en que el 9N tindrà força depenent de la quantitat de gent que surti al carrer. “Aquesta partida es perdrà quan ens quedem a casa, mirant la tele, quan només creiem en el govern”, ha dit Vallet. Des de l’Assemblea Nacional Catalana s’ha cridat a assistir aquest diumenge 19 d’octubre a les 12:30 del migdia a la plaça Catalunya. A hores d’ara, tal com va indicar el diputat al Parlament David Fernàndez, la CUP encara està pendent del debat que faci la seva assemblea per definir les relacions amb l’ANC en aquest nou escenari del camí cap al 9N.