Un centenar d’entitats amb la manifestació del 25 d’Abril

A banda de les organtizacions integrants de la campanya 300 anys (Endavant, Maulets, Cajei, SEPC i Alerta Solidària), les entitats polítiques i culturals adherides a la manifestació d’aquest 25 d’Abril abasten tota la geografia dels Països Catalans.

La Federació de Colles de Dimonis i Diables del País Valencià també ha mostrat, en un comunicat, la seua satisfacció per la defensa de la cultura del foc que encetarà la mobilització.

>> A més, us recomanem el recull d’articles en motiu de la Diada valenciana que ha elaborat LA FÀBRICA

El ventall d’entitats adherides al manifest de convocatòria és molt extens. A la llista, que la campanya va fer pública fa pocs dies, hi ha des d’organitzacions històriques del moviment independentista com el Partit Socialista d’Alliberament Nacional o l’MDT. La CUP, primer per mitjà del suport de candidatures locals i més tard del seu secretariat nacional, també han volgut afegir-se a aquesta mobilització. El Bloc Jove i les JERPV han mostrat el seu suport, com també han fet les organitzacions d’àmbit estatal PCPE i Esquerra Anticapitalista. En l’àmbit associatiu destaquen les adhesions de Ca Revolta, l’Aplec del Sènia i el de l’Horta Nord, Ca Bassot o les associacions culturals de Bell-lloch, Villalonga, Massalavés o l’Alou de Vic. Més d’una trentena de casals i ateneus de tota la geografia també han subscrit la convocatòria.

Defensa del foc i la pólvora
Molt significativa ha estat la nota que la Federació de Colles i Diables del País Valencià que, al seu comunicat, no només va agrair als organitzadors de la manifestació el suport que donaven a la lluita en defensa de les tradicions lligades al foc, sinó que aprofitaren que recordar que les prohibicions relacionades amb l’ús festiu de la pólvora es remunten a fa 302 anys, com a conseqüència de la desfeta d’Almansa. La Federació també va remarcar que la passió per la pólvora és un tret que uneix la nostra societat i que inclús va més enllà de les posicions ideològiques. Representants de colles de dimonis de tots els Països Catalans ja han anunciat que participaran a la mostra de cultura que iniciarà la marxa.

Homenatge polític
La campanya també va donar alguns detalls de l’acte polític que clourà la manifestació, i que es celebrarà a la plaça dels Furs. Al seu darrer comunicat, les organitzacions impulsores de la campanya van anunciar que s’enfocarà en homenatjar els lluitadors antifranquistes i totes aquelles persones que van ajudar a conformar el moviment independentista modern. Entre les persones que hi ha previst que intervinguen hi haurà Amparo Salvador en representació del Fòrum per la Memòria, una entitat encarregada de salvaguardar la memòria dels repressaliats del franquisme . Enric Tàrrega, també serà una de les persones que intervinga en l’acte. Tàrrega, que ha estat catalogat com un activista infatigable, va ser l’impulsor de diferents aplecs nacionalistes al País Valencià, entre els quals la marxa al Puig. La seua trajectòria política va fer que en diferents moments de la seua vida hagués d’afrontar personalment la repressió de la dictadura franquista.
L’històric militant independentista Pasqual Soriano també intervindrà en aquest homenatge. Soriano va ser testimoni i participant directe del naixement i evolució de l’independentisme modern, amb la seua militància en organitzacions com el PSAN o Catalunya Lliure.

Un concert gratuït, a la plaça Viriato del barri de Velluters de València, donarà per concloses totes les activitats de la jornada.