1 de Maig contra la reforma laboral

>> L’anticapitalisme respon al carrer a les negociacions entre governs, patronal i sindicats oficials

La data de l’1de Maig, dia del Treball, enguany coincideix amb la recta final de les negociacions de la reforma laboral entre la Patronal, el Govern i els sindicats oficials CCOO i UGT. Les tradicionals manifestacions arreu dels Països Catalans del sindicalisme alternatiu i dels moviments socials han omplert els carrers de múltiples municipis i barris amb un clar rebuig frontal a les retallades dels drets socials i laborals que provocarà aquesta nova reforma.



Acció anticapitalista a Barcelona

Al centre de la ciutat comtal, més de 5.000 manifestants es van citar a la plaça de la Catedral a la ja tradicional convocatòria anticapitalista de la tarda, enguany sota el lema unitari de “Contra les retallades socials, cap a la vaga general”, i amb múltiples referències de rebuig a la reforma laboral que s’anuncia a finals de maig. Al final de la manifestació, a passeig de Gràcia, un grup de 300 persones van okupar durant mitja hora el cèntric i exclusiu hotel Mandarin Continental, sorprenent a un dispositiu policial que seguia la manifestació amb almenys una trentena de furgonetes i un centenar de Mossos d’Esquadra, que no van poder aturar l’acció.

Posteriorment, però, al tancament d’aquesta edició s’ha comunicat la detenció per part de la policia autonòmica d’almenys una persona i una trentena d’identificacions en les immediacions del final de la manifestació.

Al matí, per primera vegada, l’Esquerra Independentista del Barcelonès va organitzar diverses activitats en un espai a la rambla del Raval. Entre aquestes activitats, destaca una taula rodona amb la participació de representants dels sindicats COS, Cobas, IAC i CGT, que van debatre sobre la necessitat de la unitat del sindicalisme combatiu i sobre les maneres de defensar els drets laborals des de fora les empreses.

Altres poblacions principatines també van comptar amb manifestacions anticapitalistes de treballadors, com la que va partir de la Plaça Pont del Treball de Lleida convocada per la CGT, amb el suport de les organitzacions de l’esquerra independentista, i que comptà amb la participació de 150 persones. Al matí també es portà a terme la convocatòria de la rambla Fira de Girona, i al vespre a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona, a més de les de Vilanova i la Geltrú, Sabadell i Terrassa.

València anticapitalista
A la capital del Túria milers de persones es van aplegar al matí a la plaça de Sant Agustí, en diversos blocs anticapitalistes. L’esquerra independentista es va manifestar amb la Coordinadora Obrera Sindical (COS) amb el lema de “A la vaga general”, i una seixantena de persones van participar després a un dinar popular.

Alhora centenars de joves van participar a la manifestacions convocada per les organitzacions juvenils a Canals, sota el lema “Per la terra i el treball”, mentre centenars de treballadors es van concentrar als blocs anticapitalistes i de l’esquerra independentista a Alacant, Elx i Castelló.

 


 

>> Entrevista a Lluis Blanco, sindicalista i portaveu de la manifestació anticapitalista de Barcelona

Com valoreu la manifestació unitària?
Doncs hem de concloure que ha estat un èxit. Numèricament hem igualat com a mínim les manifestacions de CCOO i UGT, si no els hem superat ja. I qualitativament hem de destacar que hi van participar la pràctica totalitat dels moviments socials d’esquerres de la ciutat.

I com heu valorat l’acció d’okupació de l’hotel?
També ha de ser valorada molt positivament. Tot i tenir lloc una vegada desconvocada la manifestació, van ser centenars de persones que van participar en aquesta acció massiva, per denunciar que actualment conviu el luxe amb l’atur i l’exclusió que pateixen milers de treballadors.