1 de Maig: milers de manifestants denuncien les conseqüències de la crisi en la classe treballadora

1 de Maig: milers de manifestants denuncien les conseqüències de la crisi en la classe treballadora

500 persones s'han manifestat l'1 de Maig a TarragonaMilers de manifestants han sortit al carrer en motiu de l’1 de Maig. Enguany, arreu dels Països Catalans, les conseqüències de la crisi en la classe treballadora ha estat al centre de les denúncies de les mobilitzacions. L’esquerra anticapitalista s’ha manifestat de manera unitària

>> L’esquerra anticapitalista aplega 5.000 manifestants a Barcelona

>> Més de 500 manifestants clamen a Tarragona pel repartiment del treball i la riquesa

>> Berga organitza la primera jornada contra la crisi

En totes les mobilitzacions del Dia dels Treballadors i les Treballadores, els organitzadors han mostrat la seva solidaritat amb les persones que han estat represaliades les darreres setmanes per oposar-se de manera activa al capitalisme: Enric Duran, que és a la presó per expropiar diners de bancs, el vilanoví Karim, que va ser detingut després d’una manifestació el mes de gener a Barcelona contra la crisi, i el ciutadà d’Esplugues que compleix 10 dies de presó per no pagar una pena-multa motivada per una acció contra el Pla Caufec.

5.000 manifestants contra la crisi a Barcelona

TEXT: L’ACCENT.CAT

L’esquerra anticapitalista ha aconseguit treure al carrer uns 5.000 manifestants l’1 de Maig de manera unitària a Barcelona. Una pancarta amb el lema “Davant de la crisi, defensem els drets laborals i socials” obria la marxa, que sortia a les 6 de la tarda de la plaça Universitat, i anava seguida pels grups que secundaven la convocatòria.

L’atur i les retallades laborals eren les preocupacions més exteses entre els assistents a la marxa barcelonina, i també la necessitat d’organitzar una resposta unitària des de l’esquerra alternativa. Fins i tot algunes pancartes proposaven la convocatòria d’una vaga general.

El que ha quedat palès amb la mobilització és que la unitat per sortir al carrer hi és, però que manca encara connectar amb la major part de treballadores i treballadors que estan patint les conseqüències de la crisi de manera aïllada. Una de les primeres accions que s’ha fet en aquest sentit és constituir l’assemblea d’aturats de Barcelona, que vol aglutinar les persones que estan a l’atur i organitzar una resposta conjunta a la situació que pateixen.

La manifestació va acabar a la rambla del Raval, amb diversos parlaments.

Al matí, hi havia hagut diverses convocatòries sindicals. La més concorreguda, la del sindicalisme oficial (CCOO i UGT), amb la presència de polítics del PSC, ICV, ERC i fins i tot Ciutadans. Segons els sindicats eren 40.000 manifestants, segons la Guàrdia Urbana 9.000. Enguany ha destacat el to encès de les intervencions dels dirigens sindicals i la indignació per les polítiques neoliberals que han abocat els treballadors a l’actual sensació d’indefensió. Cal recordar, però, que precisament CCOO i UGT han pactat amb el Govern espanyol i la patronal les diverses retallades en els drets laborals i socials els darrers anys. Precisament la manifestació alternativa de la tarda va assenyalar la complicitat del sindicalisme oficial en el context actual d’inseguretat dels treballadors davant la crisi.

Per la seva banda, la CGT i la Intersindical-CSC van aplegar alguns centenars de manifestants cadascuna en la mobilització matinal barcelonina que convoquen cada any.

Més de cinc cents manifestants clamen a Tarragona pel repartiment del treball i la riquesa

TEXT: Diego Corredor

Amb el lema “Davant de la crisi, repartim el treball i la riquesa”, la manifestació, que ha arrencat de la Plaça Imperial Tarraco a les 7 del vespre, ha conclòs a la plaça de la Font, davant l’ajuntament de Tarragona passades les 8 del vespre. Al finalitzar el recorregut, representants de diferents col•lectius i organitzacions convocants (els sindicats CGT, COBAS, SEPC, la CUP, Endavant, Cau de llunes (AFRT), AJ la Guspira, AJT i l’Esquerra Independentista del Camp) han fet diversos parlaments a la mateixa plaça de la Font denunciant la crisi i les seves conseqüències pel poble treballador català, les polítiques de l’administració favorables al capital, l’atur desbocat, la retallada de drets laborals, la repressió dels moviments socials i dels treballadors i treballadores immigrants… exigint mesures dràstiques i el repartiment del treball i la riquesa.

La manifestació ha estat una expressió del descontent de les classes populars del Camp, normalment invisibles als mitjans; ofegats per la hipoteca, estudiants descontents, migrants, precaris, joves i vells, treballadors i aturats… Han sortit al carrer per dir “que la crisi no la pagarem nosaltres”, entre clams contra la crisi, els ERO, la pèrdua de drets laborals, entre altres.

Durant el trajecte han anat marcant aquells punts conflictius, com les caixes i els bancs. Ha estat davant de les oficines dels anomenats “sindicats grocs” (CCOO i UGT) i la patronal CEPTA, on han fet la primera parada. Allí, un participant ha llegit una proclama que mostrava el seu rebuig cap a aquestes institucions, seguidament, els manifestants han llençat pots de pintura que han tacat la façana.

La següent parada ha estat a la plaça de la Font on ha finalitzat la manifestació. A sobre la tarima, davant l’ajuntament han llegit el manifest unitari i diversos portaveus dels col•lectius i organitzacions convocants han denunciat “la situació de vulnerabilitat i precarietat que s’està patint als darrers dies a causa de la crisi” en un seguit de parlaments. Seguidament, dos participants han cremat una bandera europea i una fotografia de l’ultima cimera del G20. L’acte ha s’ha conclòs amb l’actuació del cantautor tarragoní Josep Romeu.

Tot i que la mobilització ha transcorregut amb total normalitat i sense incidents, la Guàrdia Urbana de Tarragona ha fotografiat i filmat primers plans dels assistents a la manifestació del primer de maig. Els agents que realitzaven aquesta tasca ho feien de paisà barrejats entre les persones que participaven a la manifestació i també des de darrere els vidres de la balconada de l’Ajuntament. Les filmacions i fotografies efectuades van a parar als fitxers polítics de la Guàrdia Urbana. Aquestes males pràctiques, vulneren clarament el dret a manifestació i a la llibertat d’expressió.

Convocatòries arreu dels Països Catalans

En motiu de l’1 de Maig, hi havia convocatòries de manifestació en altres ciutats del país: a Elx, a Vilanova i la Geltrú, a Castelló de la Plana, a València i a Lleida.

Berga organitza la primera jornada contra la crisi

TEXT: Aida Morales

Aquest dissabte 2 de maig, l’Ateneu Llibertari, el Casal Panxo i Maulets Berga organitzen la primera jornada contra la crisi a Berga. Amb el lema “Contra la crisi, organitzat i lluita!”, s’han realitzat un conjunt d’activitats perquè la societat berguedana entengui la realitat actual i participi per combatre la crisi capitalista.

A les 5 de la tarda, s’ha organitzat una taula rodona a la Plaça Maragall on representants de la Intersindical-CSC, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i la CGT han exposat la seva postura enfront la crisi.

Durant la taula, els assistents han debatut sobre l’actual estat de la crisi, quines són les exigències que es fan al Govern Espanyol i a la Generalitat, el paper que juguen els sindicats grocs com la UGT i CCOO, i què consideren que cal fer la Intersindical-CSC, la COS i la CGT per combatre la crisi.

Davant del context actual, els tres sindicats han afirmat fermament que el problema és estructural, i és resultat del sistema capitalista. A més a més, han afegit que “el sindicalisme actual està totalment desprestigiat, i que cal construir noves eines no burgeses per defensar verdaderament els drets dels treballadors”.

Finalitzada aquesta taula rodona, ha començat un torn obert de preguntes on els berguedans han pogut resoldre els seus dubte, contrastar arguments i entrellaçar un debat popular amb els sindicats.

A més a més, la jornada acabarà aquesta nit, amb un concert del grup berguedà “Brigada Avel·lina” que començarà a les 23:30 del vespre.