Almenys 13 persones han rebut en la darrera setmana multes administratives de l’Ajuntament de Barcelona en les quals se’ls imputen danys en vehicles, màquines i infraestructures del transport públic de Barcelona durant la mobilització que la Plataforma Stop Pujades de Transport va dur a terme el 27 de març de 2014 a la Plaça Catalunya de Barcelona. Aquell dia, els activistes van tallar en curts períodes la circulació de combois de Renfe, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i de la Línia 1 del metro. La quantitat econòmica que comporta la totalitat de multes puja a 1.800 euros, i cap de les multes imposades supera els 150 euros, fet que segons la Plataforma Stop Pujades fa que no es puguin recórrer.
Cap persona identificada
La Plataforma Stop Pujades de Transport manifesta el seu desconcert per la imposició de les multes, ja que segons afirmen cap persona va ser identificada en la mobilització del 24 de març. “Ens preguntem com pot ser que una persona sigui multada sense ser prèviament identificada i sense que s’aporti cap prova dels danys que suposadament a causat”, afirma Arnau Barquer, membre de la Plataforma. A les andanes dels transports públics tallats aquell dia hi ha càmeres de seguretat, però aquest fet tampoc explica l’arribada de les multes: “les imatges de les càmeres s’haurien d’haver contrastat amb algun altre element. Això vol dir que posseeixen una fitxa de la persona multada?”, es qüestiona Barquer.
“És evident que les multes són una persecució política per mitjans administratius”, assenyala Barquer. La Plataforma considera que la voluntat de les multes és minar la capacitat de resposta de les mobilitzacions per la rebaixa de preus del transport públic, al mateix tems que representen un assetjament econòmic i una criminalització de la protesta. “En les multes s’imputen fets vandàlics que nos ‘han produït per danyar la imatge d’una protesta política”, afirma Arnau Barquer.
Futures mobilitzacions
En el comunicat de denúncia de repressió, la Plataforma Stop Pujades exigeix a la Generalitat de Catalunya i a la direcció de l’Autoritat de Transport Metropolità la retirada de les sancions. A més, la Plataforma es planteja recórrer al Síndic de Greuges. A part de les multes administratives, la Plataforma té altres fronts judicials oberts, com ara les denúncies a activistes per part de personal de seguretat de Securitas. Els agents de seguretat privada han denunciat diverses persones per agressions durant diverses mobilitzacions, la qual cosa és definida categòricament com a “falsa” per part de la Plataforma, que demana a l’Ajuntament que intercedeixi per la retirada d’aquestes “denúncies falses”.
Pel que fa a les mobilitzacions, la Plataforma Stop Pujades ha convocat “l’Acció per un transport públic popular” l’11 de febrer a les 19h a la Plaça Catalunya de Barcelona. La voluntat de la Plataforma és, ara mateix, animar la gent a participar en mobilitzacions com aquesta així com aconseguir la màxima participació en el Congrés en Defensa del Transport Públic que se celebrarà l’11 d’abril.