Coincidint amb els 400 anys de les primeres observacions astronòmiques de Galileu, aquest any 2009 ha estat declarat Any Internacional de l’Astronomia. Vol ser “una celebració global de l’Astronomia i de la seva contribució a la societat, a la cultura, i al desenvolupament de la humanitat”.
Les activitats repartides per tot el planeta pretendran “estimular l’interès per l’astronomia i la ciència en general; des de la seva influència en les nostres vides diàries fins a com el coneixement científic pot contribuir a un món més lliure i igualitari”.
Als Països Catalans, aquest any hi ha hagut i hi haurà un bon nombre d’iniciatives, exposicions i activitats relacionades amb l’efemèride. Com per exemple la celebració de les 100 hores d’Astronomia, entre el 2 i 5 d’abril, amb observacions arreu del territori; les conferències a l’Observatori Astronòmic de Sabadell aquests mesos d’abril i maig sobre “l’expansió i la inflació de l’univers” o la instal·lació “El què va veure Galileu”; l’exposició “Un univers bibliogràfic per descobrir” de la Universitat de Lleida; les “Bibliomaletes de l’espai” per a escolars a Eivissa; les conferències i tallers de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, amb els tallers “Aula del Cel”, o conferències sobre la història dels viatges espacials; o el cicle de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, a l’abril, de caire teòric, sobre astrofísica, radioastronomia o ones gravitacionals, entre altres. Moltes de les activitats han comptat amb la participació popular, com la mesura del radi de la terra, que es va fer el 26 de març passat, o actes locals, com per exemple una jornada d’observació astronòmica feta durant la Setmana Muntanyenca del Centre Excursionista de Tavernes de la Valldigna el passat 2 de febrer.