25 d’abril: tercera gran onada de consultes al Principat

L’últim diumenge del mes d’abril, 211 municipis, entre els quals destaquen Lleida, Reus, Girona i Manresa, podran “decidir” sobre la possibilitat que la nació catalana esdevingui independent.

Serà la tercera gran onada de consultes d’un procés que va començar el 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt. Aquest petit gest ràpidament va agafar un gran ressò mediàtic i es va anar estenent arreu del país.

La democràcia va arribar en mans del poble aglutinat en plataformes que van muntar les urnes cansats que la seva veu no fos escoltada. El 25 d’abril, arreu de les comarques del Principat es tornarà a donar un exemple de civisme i democràcia tal i com va succeir el 13-D i el 28-F, dates marcades per l’entusiasme i la participació popular. També es va aconseguir ser objecte d’atenció internacional i delegats internacionals tornaran a estar presents a les consultes.

La preparació de les consultes no és una tasca senzilla però es compta amb molts voluntaris per realitzar les tasques d’organització i execució. El mateix dia 25 hi haurà molta feina però també n’hi ha hagut de prèvia: nombroses reunions i assemblees, actes de campanya per donar a conèixer la iniciativa, taules per recollir vots anticipats, rodes de premsa, aconseguir els espais necessaris perquè facin de col·legis electorals, etc. són exemples de la feina prèvia, la qual està essent possible gràcies a la implicació del poble i la il·lusió. El mateix dia 25 no pot fallar res, el recompte s’ha de poder fer amb totes les garanties i les urnes han d’arribar al seu lloc sense riscos. A més els voluntaris aniran sense distintius polítics i no es permetrà que s’entrin banderes ni cap element que pugui coaccionar a ningú a votar una opció o una altra perquè es compti amb tota la legitimitat.

Com en qualsevol altre referèndum hi ha la papereta del “sí”, la del “no” i la del vot en blanc. El sufragi serà secret, dins d’un sobre, i es dipositarà en una urna el mateix dia 25. El col·legi electoral on anar a votar és indiferent, les taules estaran classificades per la primera lletra del cognom. La pregunta de les consultes és “Està d’acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret independent, democràtic i social, dins la unió europea dels pobles?”
A diferència d’unes eleccions normals, podran votar tots els majors de 16 anys residents en els municipis en què hi ha consulta, tinguin la nacionalitat que tinguin. Les persones no considerades ciutadanes per l’Estat Espanyol també podran votar. Hauran de portar acreditat que són residents del municipi. Hi ha diverses opcions: portar la targeta de residència en el cas de ser ciutadà d’un estat no membre de la Unió Europea, on consti l’adreça del municipi on es viu; certificat d’inscripció al registre comunitari i passaport, en el cas dels ciutadans de la UE, i en el cas d’estar en situació irregular el passaport expedit per l’estat d’origen. L’important és que aparegui l’adreça, sinó s’ha d’afegir el full d’empadronament. Tot això també està donant lloc a xerrades interculturals per informar d’aquestes opcions, ja que per molts suposa una gran sorpresa poder votar aquest cop i també una especial il·lusió.
La consulta més multitudinària tindrà lloc a les comarques gironines. Uns 260.000 gironins de 53 municipis estan cridats a votar el 25-A. Girona, Figueres, Salt, Olot, Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro i Castelló d’Empúries, entre altres, són les principals localitats on es votarà.