La Intersindical-CSC denunciava el dimecres 2 de desembre les dades que havia fet públiques el Ministeri de treball i immigració. Segons aquestes, l’atur del darrer mes ha augmentat en 28.383 persones i ha arribat a 1.115.497 als territoris dels Països Catalans davall administració espanyola.
>> El sector més afectat és el dels serveis
El sindicat independentista també criticava que l’increment de la taxa d’atur als Països Catalans segueix sent, com és costum, més elevada que la de l’Estat espanyol —29,43% en aquell país i 9 punts més alt a territori català. “L’espoli fiscal i la manca de competències en matèria laboral i socioeconòmica”, són, segons la Intersindical, les causes del valor més elevat. Els efectes d’aquest nivell d’atur a la classe treballadora i a les classes populars catalanes són per al sindicat raó suficient per a reivindicar un marc laboral únic als Països Catalans per tal d’“avançar cap a un model productiu i social adequat a les pròpies característiques, necessitats i possibilitats”.
El sector més afectat és el dels serveis
Amb tot, el territori on més s’ha patit l’augment de l’atur al darrer mes són les Illes Balears i Pitiüses (10,11%), la diferència amb la resta de territoris és destacable: 2,17% al Principat i 1,80% al País Valencià. Açò és així atès l’afectació que ha sofrit el sector serveis, la Intersindical ho expressava així: “En termes anuals, el sector serveis ha aportat 164.775 nous/ves desocupats/des, el que suposa un increment del 34,91% de l’atur del sector”. Així doncs, la crisi ha arribat amb força al sector terciari, tot i que la construcció, anyalment, ja havia deixat “sense feina 71.776 persones (augment de l’atur del sector del 53,47%)”.
A més, el sindicat destaca que “un 88,62% dels 321.240 contractes firmats el novembre als Països Catalans eren temporals” i un 27,6% de les persones que es troben a l’atur —307.919, aquesta xifra podria elevar-se a 500.000 si es té en compte l’última EPA— no reben cap mena de prestació o subsidi per part de l’Estat espanyol.