28-J, un crit: la transsexualitat no és cap malaltia

28-J, un crit: la transsexualitat no és cap malaltia

28jbcn3

Els col·lectius per l’alliberament GLTI, l’esquerra independentista i altres moviments socials, han centrat, aquest 28J, les mobilitzacions i actes reivindicatius en la lluita trans més enllà de la manifestació de Barcelona.

Tot seguit fem un recull de les principals activitats a diverses poblacions catalanes:

Barcelona

El dissabte 26 de juny va tenir lloc la gran manifestació per l’alliberament gai, lèsbic, trans i intersex que va aplegar milers de persones sota el lema ‘Dret al propi cos!’. La marxa es va iniciar a les 18:30 a plaça Universitat i s’hi van poder veure els col·lectius d’alliberament GLTI com el Col·lectiu Gai de Barcelona, Trans-Block o el FAGC damunt del ja tradicional camió.
També un any més, va sortir al carrer el bloc independentista convocat per Endavant, CAJEI, Maulets, COS, Brot Bord i SEPC que duien una pancarta amb el lema ‘Sóc trans, no estic malalalta!’. Cal destacar que en començar la mobilització, activistes de l’assemblea antipatriarcal Brot Bord van fer una perfomativitat contra el Pride (festa del ‘Orgullo Gay’ que l’empresariat de l’ambient realitza des de fa 2 anys a Barcelona i Sitges). Van desplegar una pancarta amb el lema ‘La revolució sexual no la podrem fer engabiades en els seus negocis! Passa del Pride i uneix-te al combat!’, van llegir un manifest i van arrencar-se uns plàstics que ‘encadenaven’ els cossos per simbolitzar la necessitat d’un alliberament dels cossos.
La mateixa assemblea van desplegar des d’una bastida del carrer Pelai dues grans pancartes per la despatolització trans.
La manifestació va acabar a la plaça sant Jaume on representants de la Comissió Unitària 28 de juny van llegir el manifest en què es posava especial èmfasi en la reivindicació del ‘ dret al propi cos, com una obvietat que sembla no estar assolida del tot. Cal recordar que encara avui es considera la transsexualitat com a una “disfòria de gènere”, terme absolutament incorrecte i que exigim la seva desaparició’.
També cal destacar que el Col·lectiu Gai de Barcelona va aplegar centenars de persones en una manifestació el mateix 28J per reivindicar i recuperar l’esperit de protesta del 28J.

A banda de les manifestacions, al voltant del 28J, s’han realitzat a Barcelona diverses activitats organitzades pel Col·lectiu Gai de Barcelona i el FAGC com la presentació de la memòria antidiscriminatòria, taules rodones, exposicions i festes.

També l’organització Maulets va organitzar a l’Ateneu de l’Eixemple un taller de serigrafia de mocadors contra la patologització trans i posterior xerrada sobre la lluita trans. En el mateix espai alliberat, Endavant i la CAJEI van organitzar una presentació del col·lectiu de lluita trans Trans-Block.

Fotos de l’acte:

28jbcn228jbcn4
Vilafranca del Penedès

Des de fa molts anys, a Vilafranca quan s’apropa el 28J, l’esquerra independentista organitza un programa d’actes que enguany s’han centrat en la lluita trans. És per això que la concentració que van realitzar el mateix 28J a la plaça d ela Vila es feia rere una pancarta amb el lema ‘La transsexualitat no és cap malaltia!’.
Entre els actes que s’han realitzat al voltant del 28J hi destaca la xerrada-taller ‘Qüestionant i desafiant la cultura de la monogàmia’, sessions de cinema amb la projecció de ‘El vicari d’Olot’ i ‘2o centímetros’ i la presentació dels llibres ‘El gènere desordenat’ i ‘La voluntat i el desig’.

Fotos de l’acte:

28jvilafranca

Girona

Un any més, el 28J té lloc a Girona una manifestació per l’alliberament GLTI convocada pel FAGC, el Grup de Lesbianes Feministes, Girona Orgullosa i Brot Bord. I amb el suport de la CUP, Maulets i la Plataforma Antipatriarcal (Endavant, La Màquia i LI).
Unes 300 persones “ van recórrer els principals carrers de la ciutat sota el lema ‘Pel dret al rsopi cos!’. Durant la manifestació, ente altres,es van cridar lemes contra la patologització de la transsexualitat i a favor de la sexualitat lliure: “Llibertat sexual, dret al propi cos”, “Alerta, que caminen trans, gais i lesbianes pels Països Catalans”, “Sí, sí, sí, som així!”, “Contra el capital, plaer anal”.
És important destacar que enguany la mobilització per l’alliberament GLTI a Girona ha fet un salt importantíssim pel que fa al gran nombre d’assistents que ha superat totes les expectatives.

També al voltant del 28J la Comissió Unitària va fer una Festa per l’Alliberament i la Plataforma Antipatriarcal va organitzar un cicle de cinema, la presentació dels llibres ‘El gènere desordenat’ i ‘La voluntat i el desig’ i la xerrada ‘Lesbianisme com a resistència política al patriarcat’.

Fotos de l’acte:
28jgirona4

València

L’esquerra independentista de València va organitzar una xerrada debat sobre la transfòbia al Racó de la Corbella. El ponent de la xerrada era un militant de l’Assemblea Brot Bord que va fer una exposició sobre la situació actual dels intersexes i de les identitats Trans (transexuals i transgèneres) considerades encara avui en dia malalties per l’Associació Americana de Psiquiatria (DSM) -referent de l’Organització Mundial de la Salut. Brot Bord explicà la campanya internacional per la despatologització trans, coneguda com l’STP 2012, que precisament pren com a referència aquest any perquè és quan la DSM revisa el seu catàleg de malalties. Per tant la campanya té per objectiu que la DSM deixi de considerar persones malaltes a les persones trans.Així mateix, el militant de Brot Bord va assenyalar la importància de trencar amb els gèneres i les identitats sexuals com a mètode per transgredir el patriarcat i d’aquesta manera poder començar a superar-ho en el nostre dia a dia. El debat que s’originà després es va encaminar a la discusió sobre estratègies de lluita contra el patriarcat.

Igualada

Activistes de l’Assemblea de Joves van fer una acció contra una farmàcia ultracatòlica que es nega vendre condons. El vídeo es pot veure al web de la CAJEI. També enguany, l’AJI va organitzar un taller d’autodefensa emmarcat en el 28J.