82 anys després, continuem la resistència antifeixista

I Aplec Antifeixista del Turó de la Rovira

El 26 de gener de 1939 les tropes feixistes de Franco entraven a Barcelona per la Diagonal i ocupaven la ciutat. El dia abans havien caigut Terrassa i Sabadell, i les tropes dirigides per Yagüe van ocupar la serra de Collserola, des d’on van poder davallar cap a la ciutat, ja sense defensa possible. Després de la capital, seguiren avançant deixant un rastre de bombardejos i mort, fins al 13 de febrer que ocuparen Molló, l’últim punt per on les forces antifeixistes passaren la frontera amb l’Estat francès. Alacant fou la darrera localitat dels Països Catalans que caigué a mans dels feixistes, l’1 d’abril.

El comandament franquista feia coincidir l’entrada a Barcelona amb el 26 de gener com a venjança simbòlica per la victòria de les forces catalanes el 26 de gener de 1641, a la batalla de Montjuic, contra les forces de la corona de Castella, en la guerra dels segadors.

Malgrat el que intentà simular la propaganda del nou règim, només una minoria d’addictes anaren a rebre els invasors a Barcelona. La majoria dels ciutadans havien fugit o es preparaven en silenci per un règim de terror, execucions, tortures, presó, represàlies, fam i misèria per a la majoria i privilegis per als vencedors, les classes dominants i la minoria d’afectes al règim. Un règim de repressió contra qualsevol forma de llibertat política i social, d’explotació i repressió contra tota organització dels treballadors, d’imposició i domini patriarcal, de sotmetiment de les dones, d’intent d’anorreament de la nostra llengua i cultura, de repressió brutal de qualsevol llibertat i diversitat sexual, d’obscurantisme i fanatisme religiós.

82 anys després, amb aquest aplec volem homenatjar totes les persones que combateren el feixisme: des dels treballadors armats, encapçalats pels anarcosindicalistes, que derrotaren l’alçament als carrers de Barcelona en les jornades de juliol de 1936; als milicians antifeixistes, anarquistes, comunistes, independentistes, socialistes i rabassaires que combateren al front contra el feixisme; els internacionalistes que vingueren des d’arreu del món a lluitar al seu costat, i també els qui des de la rereguarda, des de les empreses col·lectivitzades, amb el suport als refugiats d’altres indrets de l’Estat, en la indústria de guerra, amb les cures o amb del seu treball a la terra sostingueren l’esforç per combatre la bèstia feixista.

Volem també homenatjar aquells qui després de la derrota seguiren amb la lluita guerrillera, els maquis, els qui s’organitzaren en la clandestinitat i s’atreviren a desafiar el règim des del moviment obrer, les lluites veïnals, estudiantils, emprenent classes i editant publicacions clandestines en català, en la defensa dels drets de les dones, en la resistència cultural i en la lluita armada.

I volem igualment recuperar la memòria de totes les víctimes del feixisme, dels morts en la guerra, en combat o a conseqüència dels criminals bombardejos, dels morts en la repressió, assassinats a les cunetes, afusellats, en els camps de concentració i de treball, en els camps de refugiats de l’exili, en les presons, sota les tortures. No deixarem en l’oblit els centenars de milers de represaliats, empresonats i exiliats, a qui les vergonyoses lleis de punt final de la transició obligaren al silenci mentre garantien la impunitat als seus botxins feixistes, en nom d’una reconciliació que assegurava que seguissin manant els de sempre. Ni oblidarem les víctimes del feixisme durant i després de la transició monàrquica fins als nostres dies.

No deixarem que l’oblit i la desmemòria oficials enterrin la seva lluita, i ens comprometem a continuar-la, contra qualsevol feixisme i també contra el sistema que l’engendra.

Perquè foren les classes dominants de l’Estat espanyol, com a Alemanya o a Itàlia, qui varen recórrer al feixisme davant l’amenaça de perdre els seus privilegis per una creixent força dels i les treballadores i les classes populars i les demandes de llibertat dels pobles. I foren els mateixos que mantingueren amb el règim i l’explotació de la majoria el seu domini i privilegis; i van ser les mateixes classes qui seguiren ostentant el poder econòmic després d’una transició al règim monàrquic constitucional que manté el mateix exèrcit, aparells repressius i judicials dels botxins de la llibertat que entraren a Barcelona amb les armes el 1939. I són aquests mateixos els que avui tornen a utilitzar el feixisme, ho van fer després de l’octubre de 2017, deixant anar els seus gossos ensinistrats pels carrers amb total impunitat per intimidar el clam per la independència, els tornen a utilitzar contra l’avanç i creixement del moviment feminista i per la igualtat de drets, i els fan servir de mercenaris i sicaris per a desnonar milers de famílies defensant la propietat d’especuladors i bancs.

El feixisme, ahir com avui, és una eina del capitalisme, dels patrons, els rics i els propietaris per a defensar el seu domini davant les demandes de llibertat, igualtat i justícia que amenacen els seus privilegis i l’ordre social que els garanteix. I de la mateixa manera que ens comprometem a recordar el combat i l’exemple de tots els lluitadors i lluitadores antifeixistes, també ens comprometem a continuar-lo, fins a acabar amb el feixisme i amb el sistema que l’engendra.

Per tot això hem convocat aquest diumenge 31 de gener al I Aplec Antifeixista del Turó de la Rovira, on hi hagué les bateries antiaèries que intentaren combatre els bombardejos feixistes a la ciutat.

Contra el feixisme i el racisme, per la llibertat de totes les persones i dels pobles, per l’internacionalisme, per l’emancipació de la classe treballadora. Visca la lluita antifeixista.

Adhesions inicials:

Ateneu Popular Independentista del Guinardó La Bullanga; Ateneu Popular La Bugadera d’Horta; Ateneu La Barraqueta de Gràcia; Arran Horta-Guinardó; Arran Gràcia; Endavant OSAN Horta-Guinardó; Endavant OSAN Gràcia; Feministes de Gràcia; Llibertàries Zona Nord; Comitè antifeixista feminista d’Horta-Guinardó; CUP Horta-Guinardó; CUP Gràcia; Reducte Hortenc; Eskapulats; Grup de Suport als Presos Polítics del Nen de la Rutlla; Vaquetes del Guinardó; Kasa de la Muntanya; Espai País Valencià; CDR Gràcia; Ateneu La Torna; Som Antifeixistes.

 

Diumenge 31 de gener

Columnes:

  • Guinardó: 11:30h Plaça del Nen de la Rutlla
  • Gràcia-Vallcarca. 11:30h Nou Sardenya
  • Horta-El Carmel: 11:30h Mercat del Carmel

Homenatge als i les lluitadores antifeixistes

13h: al Turó de la Rovira

  • Parlaments,
  • Música
  • Vermut popular