'A Extramurs volem escriure des del coneixement d'un territori i des de l'honestedat'

'A Extramurs volem escriure des del coneixement d'un territori i des de l'honestedat'

extramurs

Extramurs és un nou projecte d’informació internacional que van posar en marxa el passat 28 de març un grup de joves periodistes catalans. La Nora Miralles i la Sara Montesinos són dues de les set persones que actualment coordinen aquest portal web. Tots compaginen la seva feina diària amb el nou projecte i asseguren que Extramurs té possibilitats de convertir-se en un lloc d’informació de referència gràcies a les seves particularitats.

Com va sorgir el projecte d’Extramurs?

Totes tenim clar que ens volem dedicar al periodisme internacional, però era obvi que amb la situació econòmica que viu el país, i veient també com està el periodisme, ens havíem de buscar la vida. Vam concebre Extramurs com un portal on donar-nos a conèixer, i on poder escriure allò que en altres mitjans potser no ens voldrien publicar. Alhora, veiem que hi ha molt poca informació internacional de qualitat als mitjans catalans, i que la majoria de fonts són, directament, les grans agències de notícies, que informen sota uns interessos determinats i gairebé sempre dels mateixos països. Donant-li voltes al projecte, vam veure que si la nostra intenció era fer informació de qualitat, havíem d’aconseguir que hi participessin freelance professionals que ja són “a terreny”.

Quantes persones formen part del projecte? i com us organitzeu?

Ara mateix som 7 persones a la redacció de Barcelona, dedicades a la gestió tècnica d’Extramurs i a l’actualització de notícies. A més a més, hi ha uns 25 corresponsals i col·laboradors –periòdics o ocasionals- que ens envien les seves cròniques, anàlisi i reportatges des de diferents països.

Quina funció fa aquest portal que no faci un altre mitjà?

Ara per ara no hi ha cap altre mitjà digital als Països Catalans que ofereixi informació internacional en català, per tant hi ha un buit en aquest àmbit que Extramurs pretén omplir. La seva funció és aconseguir ser una referència a l’hora d’informar-se sobre d’altres països i territoris.

Quines diferències hi ha entre aquest projecte i la resta de portals d’informació internacional?

Sovint tenim la sensació que allò que llegim sobre d’altres països als mitjans no és digne de confiança. Costa saber què és cert i que no del que ens diuen i potser ens agradaria tenir a accés a d’altres fonts que no s’acostumen a utilitzar en la informació internacional, com els mitjans locals i el teixit civil i associatiu. Aquestes són les fonts principals que nodreixen Extramurs. Per tant, considerem que aporta una perspectiva més àmplia, o fins i tot més crítica, que la resta de mitjans internacionals. Alhora, les pròpies rutines d’aquests mitjans fan que els periodistes escriguin sobre territoris que potser no coneixen prou i sense poder contrastar les dades detingudament, limitant el nivell i la qualitat de la informació. La política d’Extramurs és escriure des del coneixement d’un territori i fer-ho des de l’honestedat, aportant les fonts d’on hem extret la informació que basteix la notícia, amb l’objectiu que els i les lectores puguin consultar-les. També incorporem a les notícies la perspectiva de gènere, oblidada en la majoria de mitjans.

Com ho feu per aconseguir la informació de països on és més difícil d’accedir-hi, per exemple sobre Colòmbia o Corea de Nord?

Afortunadament, tenim un bon directori de mitjans locals i regionals, de blocs i de webs d’associacions i, en el cas de Colòmbia, hi ha un parell de periodistes que són allà i col·laboren amb nosaltres. El cas de Colòmbia és paradigmàtic del que dèiem, ja que únicament s’informa del conflicte Estat-FARC, com si no hi existissin més notícies, i a més l’única font acostuma a ser el govern. Pel que fa a Corea del Nord, som conscients que és un tema delicat i és molt difícil accedir a fonts no governamentals –tot i que hi ha mitjans d’informació digitals nord-coreans-, per tant caldrà fer una tasca de recerca i d’identificació de les fonts més exhaustiva. Que la gent conegui els interessos de les diferents versions.

Com valoreu el llançament de la web i l’impacte que ha causat en els lectors?

Ha estat un boom que ni nosaltres mateixes ens acabem de creure. Moltíssima gent s’ha interessat per Extramurs: periodistes que volen col·laborar, lectors que ens ofereixen una petita contribució econòmica per a finançar-nos, empreses que volen anunciar-se… Ens va fer molta il·lusió el correu d’un monjo de Montserrat que ens animava a tirar endavant Extramurs i a ser molt rigorosos en la nostra tasca. Ara cal mantenir el nivell i satisfer les expectatives que tota aquesta gent ha posat en nosaltres.

A quin tipus de lector va dirigit aquest portal?

Per una banda ens agradaria que el lector/a interessat específicament en la informació internacional ens tingui en compte com a mitjà de consulta, tant el que busca una altra perspectiva de les notícies d’actualitat com el que demanda informació sobre països que no apareixen habitualment als mitjans. Ens interessa dirigir-nos, també, al lector no avesat a la informació internacional, iniciar-lo. De fet, la nostra intenció és incorporar una secció de consulta amb informació bàsica sobre els països dels quals parlem.

Respecte a la publicitat, n’accepteu de tot tipus o teniu algun filtre?

La nostra idea és que a Extramurs s’hi publicitin fundacions, petites i mitjanes empreses, organitzacions i entitats de cooperació, bàsicament perquè és a qui pensem que pot interessar promocionar-se en un espai així. No tanquem portes a que s’hi anunciïn determinades empreses, dins d’uns límits ètics, sempre i quan acceptin no intervenir en la línia editorial i la filosofia del mitjà.

Veurem edicions en paper d’Extramurs? o es quedarà a la xarxa?

No ens ho plantegem. De fet veuríem més interessant col·laborar amb mitjans en paper que aposten per una informació internacional rigorosa i àmplia, que no pas fer-ho nosaltres.

Quins són els vostres plans de futur més propers?

En primer lloc consolidar-nos i ampliar la xarxa de col·laboradors i corresponsals, però estem treballant perquè a mig termini el projecte sigui viable econòmicament, ja sigui a través del microfinançament o del patrocini, tot i que encara n’estem estudiant les fórmules. En un futur, voldríem que Extramurs esdevingués una manera de subsistir com a corresponsals freelance.

+ Totes les entrevistes de L’Accent