És la primera imputació judicial per intentar evitar un desnonament // Segueixen però les accions per aturar desnonaments a localitats de tot el país com Elx, Terrassa, Vilafranca, Barcelona…
Per primera vegada des de l’inici de les mobilitzacions contra els desnonaments, els mossos han respost amb procediments judicials al creixent moviment solidari de piquets que aturaven l’expulsió de les famílies de les seves llars.
El passat 9 de febrer, més d’un centenar de persones es concentraren a Vic per evitar el desnonament d’una família. A la ciutat d’Anglada s’organitzà un dels piquets més nombrosos fins ara en solidaritat amb la família immigrant d’origen ghanès que aquell dia perdia el pis. Van fer falta diverses dotacions de Mossos d’Esquadra per treure, arrossegant i d’un en un, els manifestants que oposaven resistència passiva a l’entrada del domicili.
Finalment, la família va ser desallotjada de casa seva i es va requerir la presència d’una ambulància per atendre la mare, embarassada, per una crisi nerviosa. El suport i ressò que adquirí l’acció va fer que l’ajuntament de Vic reallotgés la família en un pis municipal, i finalment aconseguís un pis en règim de lloguer assequible.
Segons explicà la família, havien fet una hipoteca amb el Banco Santander el 2005 per valor de 500 euros a tipus d’interès variable. Això va fer que la quota s’enfilés fins a 1.200 euros, als quals no podien fer front perquè només ingressaven 600 euros de subsidi d’atur.
Ara, els 13 imputats hauran de comparèixer aquest juliol davant del jutge i s’enfronten a multes que oscilen entre 50 i 300 euros. En aquest grup d’imputats hi ha Quim Soler, exregidor de la CUP, organització que presentà una moció a l’ajuntament en favor de la dació en pagament i que fou aprovada amb l’única abstenció de l’ultradretana Plataforma per Catalunya.
Aturat un nou desnonament a Elx
D’altra banda, el moviment contra els desnonaments ha obtingut una nova victòria a Elx en aconseguir que una jutgessa decreti una pròrroga de 30 dies en l’ordre d’expulsió d’una parella de jubilats. Aquest matrimoni havia avalat amb el pis un crèdit de 60.000 euros per a una empresa de reformes de construcció del seu gendre.
Ha estat possible aconseguir aquesta pròrroga perquè el moviment antidesnonaments va presentar una denúncia contra el banc per apropiació indeguda, alegant que el matrimoni ja havia avançat la meitat dels diners del préstec però que el banc ho havia ignorat.
Cal recordar que el moviment contra els desnonaments s’ha vist impulsat en les darreres setmanes per les mobilitzacions ciutadanes contra la casta política, i que una de les línies de treball sorgides a les assemblees populars de barri ha estat la de l’acció directa contra els desnonaments. En aquesta línia, el dilluns 20 de juny una concentració solidària va impedir un desnonament al barri de Gràcia, a Barcelona, i el divendres 1 de juliol es van aturar dos desnonaments més a Terrassa i Vilafranca del Penedès.