A València l'esquerra es mobilitza contra la UE neoliberal

1.500 persones posaren de manifest el dijous 25 de març el seu rebuig a les polítiques neoliberals de la Unió Europea als carrers de València. L’acte estava convocat per la Campanya contra l’Europa del capital i com a complement, el dissabte 27, organitzaren la Trobada Ciutadana per la Igualtat de Drets a la seu del Consell de la joventut. En aquesta jornada es va debatre sobre immigració, igualtat de gènere i drets socials. Mentrestant, a la cap i casal s’estava realitzant també una reunió informal de ministeris d’Igualtat de la UE.

“L’Europa de les multinacionals i els banquers no és la nostra”, era el lema que duia la pancarta de la manifestació del dia 25. El miler de persones va recórrer els carrers de la capital valenciana amb crits i consignes contra el capitalisme i la crisi i en favor del repartiment de la riquesa i del treball. Les reivindicacions nacionals també hi van tenir lloc, es va escridassar contra l’Europa dels Estats i a favor dels pobles.

L’esquerra independentista estava present a la manifestació amb un bloc nombrós agrupat en torn a la Coordinadora de l’Horta contra la crisi, formada per la COS, Endavant, Maulets, SEPC i el Centre Social Terra. La Coordinadora ha protagonitzat accions els darrers mesos a l’àrea metropolitana de València, des de pintades i apegada de cartells fins a l’ocupació durant hores de l’oficina del SERVEF.

Trobada Ciutadana
Entre tots els col·lectius que conformen la Campanya contra l’Europa del capital es va organitzar la Trobada Ciutadana per la Igualtat de Drets. Durant tot el dissabte 27 s’estigué participant i debatint sobre la realitat social actual i el paper de la UE. La seu del Consell de la Joventut a València fou l’escenari de la jornada que va comptar amb tres tallers: drets de ciutadania-immigració, igualtat de gènere i drets socials.

A la primera conferència que duia per títol “La repressió del migrant a l’Europa Fortalesa” van participar membres dels col·lectius En veu alta, Comissió Espanyola d’Ajut al Refugiat/ada (CEAR) i Norma Falconi de Papers per tothom. En la segona conferència que duia per títol “Les conseqüències de les polítiques patriarcals de la UE” han participat Alba Teresa Higuera (Colòmbia), Doris Benegas (Castella) i Alma Cruz (Guatemala). L’últim taller “L’atac de la UE als drets socials” ha sigut a càrrec del col·lectiu Taifa d’economia crítica.

L’objectiu de l’acte era denunciar la defensa que fa la UE del capitalisme, la crisi global d’aquest sistema i posar de relleu com afecta tota aquesta situació els sectors més desafavorits de la població com ara les dones, les persones migrades i el jovent. Així, es va cloure la trobada amb un manifest final i una paella de germanor a l’Ateneu Popular de València, elaborada pel col·lectiu de colombians Entreiguales. Després de l’àpat, es va fer des de Ca Revolta una cercavila pel centre de la ciutat assenyalant els punts negres del neoliberalisme.

Resposta a la reunió de ministeris
Els dos esdeveniments -la manifestació i la jornada de debat- tenien com a finalitat, entre d’altres, fer una resposta contundent a la reunió informal de ministeris europeus d’Igualtat que s’efectuava els dies 25 i 26 a València. L’encontre de ministres s’ha d’inserir en la presidència de l’Estat espanyol de la UE.

“Fer palès la contribució de les dones per superar la crisi i arribar a un nou model de creixement sostenible que contemple la perspectiva de gènere”, és l’objectiu de la cimera d’Igualtat segons el Govern espanyol. Es posa l’èmfasi en el creixement i en l’aportació de les dones a aquest model sense tenir en compte l’opressió del sistema capitalista patriarcal.

D’altra banda, el cap de setmana del 27 i 28 de març també se celebrà a València la V Trobada d’Espanya-Àfrica de Dones per un Món Millor. Aquest esdeveniment, emmarcat també en la presidència espanyola de la UE, va estar organitzat pel govern i l’inaugurà la reina espanyola, Sòfia. Hi assistiren representats polítics de diversos països i 500 dones d’arreu del món.


Cimeres als Països Catalans

Durant el mig any que dura la presidència espanyola de la UE a nostre país se celebren diverses reunions de ministeris i representats polítics:

27 i 28 de gener.- Reunió informal de ministeris de Treball (Barcelona)
24 i 25 de febrer.- Reunió informal de ministeris de Defensa (Palma)
25 i 26 de març.- Reunió informal de ministeris d’Igualtat (València)
27 i 28 de març.- V Trobada d’Espanya-Àfrica de Dones per un Món Millor (València)
30 i 31 de març.- Reunió informal de ministeris de Cultura (Barcelona)
Abril.- cimera de sostenibilitat (Alacant)
6 de juny.- Cimera UE-Egipte (Barcelona)
7 de juny.- Cimera de la Unió per la Mediterrània (Barcelona)

*Encara hi ha dues dates per confirmar:
Barcelona: reunió sobre Infraestructures Europees d’Investigació.
Palma: conferència ministerial sobre les regions ultraperifèriques.