Sensacionalisme o rigor informatiu. Aquests últims dies els mitjans d’informació s’han fet ressò del nostre cas. Tanmateix, les formes de fer-ho han sigut molt diferents segons cada mitjà.
La meva decepció més gran però, ha arribat amb el titular del Regió7: “Dos manresans prefereixen 8 dies de presó a pagar 192 euros per tombar el toro”. Cap titular podria ser més tendenciós. Els companys del Regió7 no entenen que no es tracta de preferir o deixar de preferir, sinó de no acceptar la sentència de la justícia espanyola i portar el cas fins a les últimes conseqüències que en les nostres circumstàncies és l’ingrés a presó durant 8 dies. No es tracta de preferència, senzillament es tracta de no voler legitimar allò que cada dia més catalanes i catalans veuen injust. No pagar significa desobeir les lleis espanyoles i aquí la preferència no hi té res a veure. Aquesta part del titular potser és interpretable i subjectiva i hi pot haver qui no ho vegi així. No obstant, el què si que és inacceptable són les quatre últimes paraules “per tombar el toro”. Malgrat que aquesta era la nostra intenció, (així els hi vam dir als mossos quan ens van detenir, a l’advocat d’Osborne quan volia pactar, al jutge i a la fiscalia durant el judici, als mitjans de comunicació…) nosaltres no vam aconseguir tombar-lo. Això mateix li vam dir a la gravadora del company de Regió7 quan ens va entrevistar. Sensacionalisme o rigor informatiu?
Personalment m’he sentit utilitzat pels companys de Regió7, un diari que es diu ser d’esquerres, però que no ha dubtat en manipular la informació per tal de fer un titular més cridaner però més allunyat de la realitat que cap altre. I puc anar més lluny. Si barrejo l’aspecte personal, i el fet de prendre la difícil decisió de l’ingrés a presó, podríem dir que l’actitud del periodista de Regió7 és humanament repugnant i que no li importa la realitat del nostre cas.
Amb tot, aquest fet ens demostra que no hem de pecar d’ingenuïtat, i que no ens podem refiar d’alguns mitjans, ja que l’únic que faran amb el nostre cas i amb tants d’altres és utilitzar-los pel seu benefici. Per tant, no ens podem refiar d’aquells que l’únic que volen és vendre diari sense contextualitzar ni voler saber la realitat dels successos.
Per acabar, m’agradaria agrair a tots aquells que, per contra, sí que posen l’objectivitat i el rigor per davant del rèdit econòmic que suposa la manipulació de la informació. Així, agraeixo el tracte rebut per part del Xavier Tedó del diari Avui+. També el seguiment que estan fent i seguiran fent els companys del setmanari de comunicació La Directa i del periòdic popular dels Països Catalans, L’ACCENT.