Accions al Pirineu contra el projecte de Jocs Olímpics

Accions al Pirineu contra el projecte de Jocs Olímpics

(Notícia actualitzada el 12 de febrer de 2021)

En el marc de la campanya El Pirineu es fon, les organitzacions de l’esquerra independentista han denunciat la candidatura per allotjar els jocs olímpics d’hivern impulsada per l’actual govern principatí en un territori on cada vegada més veus denuncien l’actual model econòmic.

Així, el passat 27 de gener Arran va realitzar una acció a la Cerdanya, on té la segona residència el conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet. Segons denuncia l’organització juvenil, Calvet és el responsable polític de la candidatura Barcelona-Pirineu 2030, «una candidatura d’uns JJOO d’hivern on les elits econòmiques volen treure un rèdit econòmic a costa del nostre territori, sense tenir en compte les conseqüències que comportarà», han afirmat.

El dia 29, les la campanya El Pirineu es fon i Arran van realitzar una roda de premsa conjunta a l’estació de la Molina per reclamar la retirada de la candidatura. En la seua intervenció, la portaveu d’Arran, Ariadna Roca va assegurar que «celebrar uns Jocs Olímpics als Pirineus suposa la destrucció del territori. El govern ja ha començat les obres per a ampliar les infraestructures actuals sense consultar-ho amb la població i sense informar-ne de les conseqüències». La diputada de la CUP, Natàlia Sànchez va recordar que havien proposat fer «referèndum perquè la població decidís sobre els jocs olímpics». «Com és costum amb els projectes de Damià Calvet la gestió és opaca, pensant en els beneficis d’uns pocs a costa de molts», va afegir.

Situació d’emergència climàtica

En el comunicat que han emès amb motiu de l’acció i la roda de premsa, Arran denuncia que la celebració dels jocs olímpics és insostenible, ja que la previsió per a l’any 2031 és que la temperatura haja pujat d’1,6 graus als Pirineus a causa de l’escalfament global, mentre que la precipitació pot haver disminuït un 6,8%. Amb aquestes dades, la inversió en infraestructures que requereix la celebració dels jocs, no només destruirà el territori sinó que serà en va.

Calvet intenta desviar l’atenció

En conéixer la denúncia i l’acció de l’organització juvenil, el conseller Calvet ha assegurat que no freqüenta cap segona residència a la Cerdanya, tot intentant, així, desacreditar la protesta. Al seu torn, aquesta versió ha estat acríticament recollida per alguns mitjans de comunicació afins al govern. Però l’organització juvenil ha insistit en l’encert de l’acció i ha emés un comunicat on afirma que «és sabut que Calvet fa anys que freqüenta aquesta residència de la Cerdanya, i no només les múltiples fotografies públiques ho demostren, sinó que qualsevol veïna del poble podria afirmar-ho. En mentir, el Conseller va fer que l’atenció es desviés i no es posés el focus sobre la veritable problemàtica, que és l’aprovació d’una candidatura per uns Jocs Olímpics d’hivern que suposaran la destrucció de tots els Pirineus i condemnaran les joves a seguir vivint d’un model socioeconòmic basat en el monocultiu turístic, que ens obliga a marxar del territori per a estudiar i treballar». L’organització independentista ha aportat una sèrie de fotografies que demostren l’ús habitual de la residència per la família Calvet-Anguela.


Nota d’Arran:

Aquest 27 de gener vam assenyalar, a La Cerdanya, la segona residència del Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Calvet és el responsable polític de la candidatura Barcelona-Pirineu 2030. Una candidatura d’uns JJOO d’hivern on les elits econòmiques volen treure un rèdit econòmic a costa del nostre territori, sense tenir en compte les conseqüències que comportarà. Uns jocs olímpics insostenibles a causa de l’escalfament global, ja que la previsió per l’any 2031 al Pirineu és d’un increment d’1,6o de temperatura mitjana i una disminució de la precipitació d’un 6,8%. A més, les infraestructures de les que disposem al Pirineu són insuficients pel COI. És per això que s’han dut a terme -i es pretenen dur a terme- accions que destrueixen el nostre territori, com l’ampliació de l’estació d’esquí de Coll de Pal, que acabarà esdevenint una estació obsoleta per falta de neu, o l’imminent desdoblament de la carretera C-16.

Però això no és tot, la candidatura Barcelona-Pirineu és la darrera problemàtica que patim la classe treballadora pirinenca. I és que aquesta candidatura segueix incentivant un model socioeconòmic basat en el turisme de neu que ens aboca a la misèria amb la promoció de feines precàries i temporals, i forçant-nos a marxar dels nostres pobles davant la manca d’oferta de feina i estudis. Arran d’aquesta conjuntura no és estrany, doncs, que al Pirineu tinguem la renda salarial més baixa del Principat (9.700 € a la vegueria Alt Pirineu-Aran vers els 12.700 € de renda mitjana catalana). Així mateix, tampoc disposem d’una xarxa de transport públic regular entre les capitals de comarca i les poques línies existents tenen un preu més elevat respecte a la resta del país.

A més, el turisme de neu, l’any 2017, va costar un total de 72 milions d’euros al conjunt de la població catalana. A tot això s’ha de sumar que 6 de les 9 estacions d’esquí alpí han hagut de ser rescatades per la Generalitat i passar a ser de domini públic per la seva falta de rendibilitat. Una rendibilitat que, amb el pas dels anys, anirà a menys a causa de l’escalfament global, que està obligant a recórrer als canons de neu artificial per tal de disposar de més domini esquiable. Una acció amb un impacte econòmic i ambiental terrible per al territori.

És per això i més que des d’Arran ens oposem a la celebració d’uns JJOO d’hivern al Pirineu i exigim al Govern de la Generalitat que faci un pas enrere i retiri la candidatura Barcelona-Pirineu 2030.

Arran. 28 de gener de 2021.

+ Vídeo de la Roda de premsa del 28 de gener. (Pirineus TV)

+ SOS Pirineus