El comitè d’empresa a Esfosa anuncià, el 17 de novembre, un acord parcial amb la nova direcció de l’empresa. L’acord implica renúncies per ambdues bandes i no aparca el conflicte, segons el comitè. La seva presidenta, Montserrat Castañé, posa de relleu la importància d’haver “plantat cara” a una empresa càrnia i haver aconseguit millores.
Punt d’inflexió en la lluita a Esfosa i a les càrnies d’Osona. El comitè d’empresa d’Esfosa va anunciar, el passat 17 de novembre, un acord parcial amb la nova direcció de l’empresa. Segons el comitè, “s’ha intentat reduir la intensa conflictivitat existent, especialment amb l’àmbit judicial”. Al comunicat, el comitè explica que “s’ha aconseguit atenuar els perjudicis per l’ERO impulsat per l’empresa i que es deixessin sense cap mena d’efecte els expedients sancionadors imposats a set membres del comitè d’empresa”. Les set membres sancionades -de les vuit del comitè- eren una de CCOO i sis de la Coordinadora Obrera Sindical, qui ha patit també persecució sindical durant aquest conflicte.
La mateixa COS anuncia els principals punts de l’acord. En resum, s’han evitat els acomiadaments; s’ha retirat l’ERO; s’ha aconseguit que s’abonin el 50% dels salaris no treballats arran de l’ERO -el comitè reclamava el 100%-; s’han eliminat les sancions al comitè d’empresa i hi ha el compromís d’abonar els salaris al comitè durant les sancions. L’empresa ha retirat la demanda per vaga il·legal i el comitè ha cedit en retirar l’acusació per delicte contra les llibertats sindicals.
“No és l’acord que volíem”, matisa l’advocat del comitè, Toni Iborra. L’advocat explica que el canvi de gerent, de Lluís Saball a Francisco Sorolla, ha permès tornar a parlar amb l’empresa. Les converses s’estaven donant en un marc informal, a iniciativa d’ambdues parts, per mirar d’acabar amb el conflicte. Amb tot, el comitè també ha retirat la denúncia per coaccions arran de la reunió d’aquest estiu, quan l’empresa amenaçava treballadors, així com l’acusació contra Ramisa, que també retira la denúncia creuada que havia presentat.
En el pla laboral, Iborra afirma que s’ha guanyat en seguretat, s’ha treballat el pla d’emergències, es faran rotacions de treball per evitar malalties laborals, es pagarà plus de nocturnitat i hi haurà millores en el sistema de compensació d’hores. “En fem una valoració parcialment positiva”, explica. “Queden temes al tinter, com una excessiva temporalitat a l’empresa i les falses cooperatives”, afegeix.
La presidenta del comitè d’empresa, Montserrat Castañé, hi coincideix. “Rere nostre hi ha molta gent que està en pitjors condicions que nosaltres i els hem d’ajudar”, assegura. Castañé explica que hi ha treballadores d’altres empreses que s’hi acosten “però tenen por, són de cooperatives fraudulentes”, motius que frenen la lluita.
Iborra espera que l’acord afecti positivament per rebaixar tensió, però lamenta que els delictes denunciats quedaran impunes. Castañé subratlla que els objectius s’han aconseguit arran de la vaga i es mostra “contenta” perquè “dins de la guerra, hem tret una petita victòria”. Van guanyar la no revocació del comitè i van frenar el “boicot” que hi havia contra ella. “Ara amb les assemblees hem recollit reforç a l’hora de fer eleccions”, afirma. Els treballadors estan contents perquè a finals de desembre queda tot net. Pel que fa al comitè, tot i que CCOO manté la representació dins del comitè ha quedat aïllat com a sindicat, després que abandonés la seva única delegada enmig del conflicte.
“Hi ha satisfacció per l’acord aconseguit, però som conscients que és parcial”, afirma Iborra. L’advocat creu que ara hi haurà un temps per a reflexionar i agafar forces “després d’uns mesos molt esgotadors i amb molta tensió”. Amb tot, Iborra assegura que “tot continua obert” i que “no hi ha cap renúncia”. “És el primer cop que obrim vies de diàleg i negociació serioses amb una empresa càrnia”, remarcar. Castañé subratlla aquest punt: “mai ningú s’hi havia enfrontat, ara els hem ensenyat les dents i saben que per implantar alguna cosa s’hauran d’asseure a parlar i negociar”.
La militant de la COS afirma que “la lluita continua”. Després d’haver aconseguit els objectius que van ocasioanr aquest conflicte, situa el punt d’inflexió en una petita victòria on les treballadores han demostrat “ser fortes i valentes: hem plantat cara per primer cop en 40 anys”. Castañé assegura que el fet de no signar no implicar callar: “no tenim por i seguirem”. La sindicalista afirma que el que s’ha aconseguit s’ha de saber, per poc que sigui, i que tothom vegi que si elles han pogut, també poden altres treballadores del sector, “que no estan soles”, subratlla.
Situa un temps de tranquil·litat fins gener de l’any vinent. El comunicat del comitè acaba amb una crida “a a la solidaritat i a no afluixar en aquesta dura lluita pels drets laborals, que tot just ha començat”.