Actes arreu dels Països Catalans per commemorar la Diada del 25 d’Abril

El 25 d’abril del 1707 les tropes franco-castellanes guanyaven la batalla d’Almansa (Castella- La Manxa) i derrotaven les tropes austriacistes en la Guerra de Successió. Amb aquesta victòria les tropes borbòniques entraven als Països Catalans pel País Valencià. Set anys després, l’11 de setembre del 1714, queia a mans franco-castellanes la ciutat de Barcelona, després de resistir un setge de mesos.

Aquesta guerra acabà 8 anys després, el 1715, amb la caiguda del Regne de Mallorca. L’abolició dels furs per part de Felip V significà també que quedaven abolides les jurisdiccions pròpies dels valencians. El 25 d’Abril, doncs, és una data assenyalada, no només per als valencians, sinó per al conjunt dels catalans, ja que marca l’inici de l’ocupació castellana que encara hui patim.

Així, a València, la Diada és objecte d’una gran mobilització anual, i, alhora, a cada cop a més punts dels Països Catalans la Diada també és commemorada.

Actes previs a la manifestació

Els actes en commemoració del 25 comencen al barri de Benimaclet de València el divendres 19, on l’esquerra independentista ha convocat  una joranda conjuntament amb l’Assemblea de Veïns del barri i també amb la plataforma Som Països Catalans; els actes comencen a les 20h a la plaça de Benimaclet on es demana que la gent porti llibres en català per fer una performance amb el lema “omplim els Països Catalans de llibres en català”. Tot seguit a la seu de l’Assemblea de veïns, hi haurà la presentació del llibre per a joves El Pas dels Maulets i els actes acabaran a la mateixa seu amb un sopar popular. El mateix dia però a l’Ateneu de Bétera (Camp del Túria) també faran la performance; tot seguit hi haurà un passi del documental València necessita una cançó amb la participació de Borja Pons (autor del documental), Mireia (cantant de Rapsodes) i Rubén (baixista dels Make Some Are Us), i en acabar hi haurà sopar de pa i porta.

La performance dels llibres sobre la sil·lueta dels PPCC es repetirà a molts barris i pobles del territori i servirà també per celebrar el 23 d’Abril d’una manera reivindicativa (vegeu les pàgines centrals).

El dissabte 20 d’abril, a Burjassot (Horta Nord) es farà una xerrada amb el nom de “la construcció dels Països Catalans a través de la Unitat Popular” a càrrec de Josep Villarroya, professor d’història i membre d’Endavant (OSAN) a la seu de l’Associació Ca Bassot, que com recordaran les nostres lectores fa uns mesos celebrava els seus primers vint anys de vida al poble.

El dimecres 24 d’abril el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de la UV organitza un concert amb Cesk Freixas, Feliu Ventura i El Diluvi a la Sala Sanchis Guarner de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. El concert començarà a les 18h i el bo d’ajut serà de 2 euros.

El 25 hi ha també concert d’Al Tall a la ciutat de Xàtiva a les 21h al gran teatre, organitzat per Endavant(OSAN) i l’associació cultural L’Encobert.
Més al sud, a Alacant, els actes  tindran lloc el 27 d’abril amb la performances del llibre i un cercavila, i posteriorment eixirà un autobus cap a València.

Trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans

Els dies 27 i 28 d’abril tindrà lloc al barri valencià de Benimaclet la III Trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans, enguany, de la mà del CS Terra. La Trobada comptarà amb dues sessions de debat i una assemblea plenària. Com a novetat, s’hi presentaran les dades d’una enquesta realitzada entre els casals i ateneus del territori amb l’objectiu de poder detectar punts d’interés comuns sobre els quals es puga actuar coordiandament.

Mobilització central el 27 d’abril

Finalment el dissabte 27, Arran convoca manifestació a les 12h del migdia a Gandia i, conjuntament amb la resta d’organitzacions nacionals de l’esquerra independentista a les 18h a la plaça de Sant Agustí de Valènciaper a la manifestació nacional sota el lema “Des de la unitat popular construïm els Països Catalans”.

Els organitzadors han explicat a L’ACCENT que la convocatòria d’enguany vol denunciar l’ofensiva espanyolista, però també el regionalisme que patim dins la nació, i per contra, vol refermar que sols la unitat com a poble ens permetrà sobreviure. Així mateix, la convocatòria no oblida l’ofensiva centralista i de retallades i privatitzacions que estem patint en aquests moments de crisi capitalista.