**
Un jove presumptament responsable de les accions contra Carlos Simarro (PP) i les màquines d’ORA ha ingressat a presó preventiva, mentre que un menor estarà en llibertat vigilada durant un any.**
El poble de Sóller ha viscut les darreres setmanes en un ambient molt agitat. La crema del cotxe del batlle, les posteriors detencions i la descoberta del que podria ser una xarxa de càmeres il·legals al poble, són alguns dels esdeveniments que més han marcat l’actualitat d’aquesta població de la Serra de Tramuntana.
La matinada del passat 5 de setembre, persones desconegudes incendiaren el cotxe personal de Carlos Simarro, batlle de Sóller pel Partit Popular. El vehicle d’alta gama cremà just davant la residència del líder municipal, i el fet arribà a les primeres planes dels principals mitjans de comunicació a Mallorca. Els següents dies, al poble es multiplicaven els controls de la Guàrdia Civil espanyola, així com la presència d’agents de paisà. El cos armat detenia el 16 de setembre un jove de 20 anys acusat de la crema del cotxe, així com de diversos sabotatges contra màquines d’ORA recentment instal·lades a Sóller en les zones d’aparcament públic.
Poc després era detingut un menor d’edat, i el dia 19 de setembre el Jutjat d’Instrucció número 4 de Palma decretava presó preventiva sense fiança pel primer detingut, mentre que el segon es sotmetia a un any de llibertat vigilada.
L’empresonament ha estat criticat pel col·lectiu municipal Felanitx en Moviment, que considerà la mesura com “un punt més en l’escalada repressiva” que viu Mallorca i la resta del país. D’altra banda, sectors propers al Partit Popular han portat a terme una campanya de suport a Simarro, especialment a través de xarxes socials.
Càmeres i control social
L’ambient enrarit al poble de Sóller però, ve de més enrere. La duresa de la repressió ja havia actuat feia poc temps a Sóller. El passat 18 d’agost, durant una acció simbòlica de la nova assemblea d’Arran al poble contra la presència d’un vaixell de l’armada britànica, la Guàrdia Civil espanyola identificà dos militants de l’organització juvenil. La cosa no acabà aquí, i és que les setmanes posteriors els joves reberen pressions de la benemèrita mitjançant cridades als seus telèfons particulars. L’organització antirepressiva Alerta Solidària denuncià els fets, relacionant la situació amb “l’onada repressiva que estan vivint els Països Catalans i Mallorca”.
Més recentment, el Col·lectiu Albaïna, entitat municipalista de Sóller, ha denunciat la troballa d’una primera càmera oculta al poble. La notícia, que ha provocat sorpresa i indignació entre els veïnats, ha estat presentada pel col·lectiu com a reflex d’un “statu quo d’hipervigilància i control”. S’avisava, a més, de la probabilitat de que es descobrissin nous aparells. Tot sembla apuntar que darrere del cas hi podria haver el consistori, ja que la càmera oculta es trobava connectada a l’enllumenat públic. Alerta Solidària també s’ha posicionat sobre aquest afer, felicitant al Col·lectiu Albaïna pel descobriment i apuntant a la xarxa de vigilància com una “eina de repressió”, que recorda a “George Orwell i el seu Gran Germà”.
Sembla, doncs, que malgrat Carlos Simarro declarà que “a Sóller no hi ha cap conflicte ni crispació social”, aquests i les seves conseqüències estan a l’ordre del dia. El descontent generat per la visita del president balear José Ramón Bauzá durant l’estiu, o la instal·lació de la zona blava d’aparcament a la majoria del nucli urbà són algunes de les qüestions que semblen haver motivat aquesta escalada de la tensió.
Malgrat tot, els moviments populars de la localitat semblen haver sortit reforçats de la situació. Fets com la descoberta de les càmeres podrien posar en evidència la política contra la participació i l’oposició política que grups com el Col·lectiu Albaïna venen denunciant. L’entitat ja ha anunciat que portarà l’assumpte al proper ple municipal.