El tsunami que el passat mes de febrer va arrasar el Japó ha arribat fins a Alemanya. Fa pocs dies el govern alemany anunciava que el 2022 no quedarà cap reactor nuclear obert en tot el país. Ho anunciava el ministre de Medi Ambient, Norbert Rottgen, el qual destacava també que és una decisió definitiva i que no hi haurà “clàusula de revisió”.
>> El 97% de sards s’oposa en referèndum a l’energia atòmica
>> Mobilització a Barcelona el 5 de juny
El calendari fixat és que els set reactors més vells del país (que el govern alemany va aturar provisionalment arran de l’accident de Fukushima), juntament amb el de Kruemmel, ja no es tornaran a reactivar. Pel que fa a la resta, és previst que un segon grup de sis reactors tanqui el 2021 i els tres restants que s’apaguin el 2022.
La decisió és fruit d’un acord entre el partit d’Angela Merkel (la Unió Cristiano-demòcrada-CDU), els socialcristians de Bavària (CSU) i els liberals (FDP).
La mobilització, clau del tancament
La decisió del govern de Merkel no respon a l’esperit ecologista de la seva formació, sinó més aviat que és fruit de les massives mobilitzacions que hi ha hagut a Alemanya contra l’energia nuclear després de l’accident a Fukushima.
Per si amb la pressió popular al carrer no n’hi hagués prou, el que ha acabat convencent la cancillera han estat els resultats electorals del passat mes de març a Baden-Wurttemberg, que durant 58 anys havia estat un bastió de la CDU. El missatge antinuclear del Partit Verd va atraure la majoria d’electors, i d’aquesta manera va arrabassar als cristiano-demòcrates el govern de la primera regió econòmica d’Alemanya.
És important subratllar que la decisió que acaba de prendre el govern alemany és oposada diametralment a la que va prendre l’equip de Merkel la tardor passada, quan van aprovar una llei per perllongar una mitjana de 14 anys la vida dels 17 reactors que hi ha a Alemanya. Aquella normativa retardava fins al 2036 la fi de l’era atòmica al país.
Com substituir l’energia de les nuclears?
El debat a Alemanya se centra, després de fer-se pública la decisió, en com es substituirà l’energia que actualment produeixen les centrals nuclears i que representa el 23% de tota l’energia que es consumeix al país.
Mentre un sector mira cap als combustibles fòssils com el gas i el carbó, els ecologistes apunten que és l’oportunitat per afrontar realment la necessària reducció de consum energètic al país.
El 97% de sards s’oposa en referèndum a l’energia atòmica
Itàlia celebrarà una consulta sobre la continuïtat de les nuclears a mitjans de juny
El 97% dels sards que van anar a votar al referèndum celebrat aquest mes de maig van dir que no volen que es construeixi cap central nuclear a l’illa. En total, van participar a la consulta el 60% dels que podien fer-ho, un nivell de participació que tant els mitjans sards com italians van coincidir a qualificar com a rècord. Tot i que el referèndum era una convocatòria oficial, no té caràcter vinculant. Malgrat que només era consultiu, però, els partits sards s’han abocat a la campanya i la majoria de partits han fet campanya contra l’energia nuclear, inclòs el president del govern de l’illa, Ugo Cappellacci. La consulta preguntava als electors: “Sou contraris a la instal·lació a Sardenya de centrals nuclears i de llocs per a l’emmagatzematge de residus radioactius”. El referèndum coincidia amb eleccions municipals en algunes ciutats sardes. A Sardenya no hi ha cap instal·lació nuclear actualment, però el govern italià l’ha tingut present com a possible indret per implantar-hi centrals o magatzems de residus, ja que té un sòl sòlid i amb poc risc sísmic. Itàlia vota el 12 i 13 de juny Una pregunta sobre la instal·lació de noves centrals nuclears es farà el 12 i 13 de juny a Itàlia. El precedent del bon resultat de Sardenya fa tenir confiança en el resultat del juny al comitè estatal a favor del ‘sí’. Aquest referèndum coincidirà amb d’altres consultes com la privatització de l’aigua o la possibilitat d’encausar el president del consell de ministres.
Mobilització a Barcelona el 5 de juny
Una manifestació vol portar el diumenge 5 de juny a Barcelona el clamor contra l’energia nuclear. Ja hi ha més de 80 organitzacions i entitats que s’han adherit a la convocatòria. El pla del Palau és el punt d’on sortirà la marxa a les 12 del migdia, i s’espera que tingui una alta participació.
Els organitzadors de la mobilització del diumenge demanen:
- Un calendari de tancament urgent de les centrals nuclears.
- Que no es concedeixi la renovació de permís d’explotació de la central nuclear d’Ascó, que caduca l’1 d’octubre.
- Que s’abandoni definitivament el procés d’ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat de residus radioactius.
- Que s’elabori una estratègia per a una transició energètica accelerada envers un sistema elèctric fonamentat en l’estalvi, l’eficiència i tecnologies de generació basades al 100% en fonts renovables.
>> Més informació: http://www.tanquemlesnuclears.org/