>> CRÒNICA DES DE L’AEROPORT DE LANZAROTE
L’activista sahrauí Aminetu Haidar va ser expulsada d’El Aaiún per la policia marroquina quan va reivindicar la seva nacionalitat sahrauí en el formulari d’entrada que va haver d’omplir en retornar d’un viatge a Nova York, on va rebre un guardó com a defensora dels Drets Humans.
El Govern marroquí li va retirar el passaport i la va deportar a l’aeroport de Lanzarote, a les illes Canàries, on el Govern espanyol va permetre que hi entrés tot i que estava indocumentada. Des d’aleshores, està en vaga de fam dins de l’aeroport, envoltada dels turistes que fan cua per a facturar quan tornen a casa després de gaudir d’unes vacances.La seva única reivindicació: que li permetin tornar a casa, a El Aiaún, al Sàhara Occidental.
Evidentment, Haidar denúncia la responsabilitat del Govern marroquí en la deportació. Però des del matalàs on s’està a l’aeroport de Lanzarote no s’oblida de la complicitat del Govern espanyol, ja que “forma part d’aquest complot”. Ho explica en declaracions a L’ACCENT: “Protesto contra el Govern espanyol i estic en vaga de fam perquè Madrid revisi la seva decisió i em permeti regressar a casa meva, al Sàhara Occidental. De la mateixa manera que va col·laborar en la meva expulsió i la meva entrada a l’Estat espanyol, ara ha de solucionar aquesta situació permetent que torni a casa”.
La política que l’Estat espanyol, antiga potència colonial, ha mantingut en relació al Sàhara Occidental des que el 1975, en plena agonia del dictador Francisco Franco, va abandonar aquest territori ha estat desentendre-se’n en benefici de l’ocupant marroquí. Així doncs, els successius governs espanyols han col·laborat amb el Marroc per a sotmetre al poble sahrauí. Malgrat això, la societat dels diferents pobles de l’Estat espanyol no ha oblidat els sahrauís i ha defensat el seu dret a ser amos del seu destí i de la seva terra, el dret d’autodeterminació.
Responsabilitat del Govern espanyol
Aquesta solidaritat és present a l’aeroport de Lanzarote, on la comunitat sahrauí de la illa i molts ciutadans canaris l’acompanyen en la seva reivindicació. “La solidaritat que ens mostren els ciutadans no té res que veure amb la postura que adopta el Govern espanyol oficialment. Ha arribat el moment que el Govern espanyol assumeixi la responsabilitat jurídica, històrica i moral cap al poble sahrauí. Ja és hora que el Govern espanyol reconegui el dret inalienable i legítim que el poble sahrauí té a l’autodeterminació. Però, sobretot, és el moment que el Govern espanyol acabi amb el silenci que manté respecte a la violació dels Drets Humans que comet el Marroc contra la població sahrauí en els territoris ocupats”, destaca una Aminetu Haidar a la qual la vaga de fam, complicada amb una malaltia gàstrica, li ha comportat un estat d’extrema debilitat.”Marroc culpable, Espanya responsable”, proclamen els sahrauís que envolten a Haidar.
L’actitud còmplice amb el Marroc de l’Estat espanyol queda en evidència en l’actitud d’AENA, l’empresa que gestiona l’aeroport, que cada mitjanit obliga a Haidar a abandonar la terminal. Les primeres nits les va haver de passar a la intempèrie, coincidint amb un temporal de pluja que va assolar les illes. “A Aminetu l’han tractat com un gos, l’han obligat a dormir en el carrer. Així que jo també estic aquí per fer de gos i dormir al carrer”, explica l’actor Guillermo Toledo, president del Festival Internacional de Cinema del Sàhara (Fisahara) i un dels primers a acudir a Lanzarote a defensar la causa de Haidar.
“És vergonyós que la política exterior espanyola l’estiguin dictant mandataris estrangers com el rei del Marroc. És el mateix que va fer Miguel Ángel Moratinos [ministre espanyol d’Exteriors] quan va anar a Israel i va tornar amb la cua entre les cames per a dir-li a Zapatero que estaven molt empipats i que calia eliminar la legislació de la justícia internacional. Espanya té un compromís amb el poble sahrauí que no està complint”, denuncia Toledo quan se li pregunta per què ha viatjat fins a Lanzarote.