Anna Gabriel, refugiada a Ginebra. Entrevista.

Arriscant fins a 30 anys de presó per participar en el referèndum a Catalunya, l’exdiputada es nega a anar al judici. En exclusiva, explica per què al diari suís “Le Temps”. Aquesta és l’entrevista traduïda:

Anna Gabriel es troba a Suïssa amb la intenció de quedar-s’hi. Cara coneguda de la Candidatura Unitat Popular (CUP), un partit independentista extrema d’esquerra, aquesta professora de dret de la Universitat Autònoma de Barcelona és acusada de rebel·lió per  Madrid. Mentre que la premsa espanyola s’ha preguntat durant dies si anirà al jutjat, on està previst que comparegui el dimecres, la interessada posa fi ràpidament el suspens en una entrevista a “Le Temps”: “No aniré Madrid” explica. “Estic perseguida per la meva activitat política i la premsa del govern ja m’ha condemnat “.

“Com que no tindré un judici just a casa, he buscat un país que pugui protegir els meus drets”, sosté la militant. Anna Gabriel al·ludeix a recents filtracions a la premsa sobre la investigació policial espanyola. En el seu informe, la Guàrdia Civil dibuixa el retrat d’una activista ferotge. L’acusa d’haver participat en la formació d’un comitè de direcció de la “rebel·lió” independentista i d’haver animat la població a la desobediència.

“Com a Turquia”

Membre del Parlament de Catalunya fins a l’octubre passat, Anna Gabriel respon contundentment  aquestes acusacions. “Sempre he fet campanya per al referèndum, pacíficament. La qüestió de Catalunya s’hauria de resoldre políticament, mentre que les autoritats espanyoles volen silenciar la independència amb la repressió “.

Nascuda el 1975, l’any de la mort de Franco, Anna Gabriel denuncia l’atmosfera “tensa com mai” a Barcelona, ​​mentre que “el govern no fa res per assegurar la nostra seguretat contra la violència dels feixistes” . La catalana mostra la prova de l’amenaça de mort que rep regularment dels grups d’extrema dreta. Comparant la situació espanyola amb “el que està passant a Turquia ara mateix”, la jove denúncia una caça de bruixes amb prop de 900 persones sota investigació o acusades, incloent “professors, policies, polítics i fins i tot simples votants”.

En vista del seu judici, Anna Gabriel prefereix evitar ser empresonats, fins i tot de manera preventiva. “Seré més útil al meu moviment lliure que entre barrots”, explica. “Quan vaig veure el destí d’alguns dels meus col·legues que encara són a la presó des del passat mes de desembre, vaig entendre que havia de marxar. No sóc l’única que corre el risc de presó, la resta del govern es veu amenaçada”. La decisió, condemnada per Amnistia Internacional i altres ONG, del jutge Pablo Llarena de mantenir a la presó Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, dos membres de la la societat civil acusats d’haver organitzat una manifestació per la independència va sembrar la por al moviment independentista. Aquest mateix jutge va ser assignat per fer front al cas d’Anna Gabriel.

Procediment transferit a Madrid

En no presentar-se al tribunal el dimecres, Anna Gabriel pot estar sotmesa a persecució judicial a Espanya. Les autoritats enviaran a Suïssa una sol·licitud d’extradició o de comissió rogatòria a Ginebra? L’advocat a Ginebra Anna Gabriel, Olivier Peter, diu que l’amenaça de l’extradició és poc probable, ja que Espanya va retirar la seva sol·licitud de Carles Puigdemont Bèlgica. Segons ell, la situació a Espanya no permet la celebració d’un judici just per a la seva client.

“Inicialment assignat a un tribunal regional català, el procés per l’organització d’un referèndum es va traslladar a un tribunal de Madrid, els membres del qual es troben prop del poder de govern i no ofereixen cap garantia d’independència i imparcialitat”, diu l’advocat, que també va defensar una activista Basca amenaçada d’extradició. “La meva clienta està sent perseguida per motius polítics, cosa que farà que la demanda d’extradició sigui il·legal. Confiem que les autoritats suïsses es neguin a legitimar l’empresonament dels parlamentaris per defensar el dret al vot “.

+ Declaracions a la cadena suïssa RTS: