Representats kurds i d’altres comunitats de Rojava, el Kurdistan Oest, fins ara sota administració síria, han anunciat la formació d’un govern autònom de transició després d’un cònclave a la ciutat de Qamıshlo celebrat ahir dimarts.
En la reunió hi van participar grups kurds, àrabs, cristians, assiris i d’altres comunitats de tota les àrees controlades per les forces kurdes del YPG, que han vençut els combatents islamistes al nord-est de Síria, per discutir el projecte de l’administració civil de transició , que havia presentat el PYD (Partit de la Unió Democràtica).
S’acordà la formació de l’Assemblea Constituent Rojava per un Govern de transició , composta per 82 persones que representen els kurds , àrabs, els cristians i altres grups a l’oest del Kurdistan.
El membre de l’Assemblea Constituent Rojava Hekem Xelo detallava que el projecte del PYD proposa la creació de tres regions autònomes a Rojava: Efrîn , Kobanê i Cizîrê, cadascuna de les quals formarà la seva pròpia assemblea cantonal i tindrà representants en l’Assemblea General. L‘administració autonòma té intenció de preparar les eleccions municipals i generals, i administrar a la seguretat , les qüestions polítiques i econòmiques.
En els darrers mesos, en el marc de la guerra civil a Síria, i mantenint-se al marge tant del govern d’Al Assad com de l’oposició de les forces islamistes i l’Exèrcit Sirià Lliure, les Unitats de Protecció Popular (YPG) kurdes han protagonitzat un avanç en tots els fronts de guerra, derrotant les forces gihadistes i guanyant el control de gran part de Rojava, el kurdistan oest on ha alliberat fins a 23 ciutats.
Les forces del YPG, creades pel PYD, se situen formalment sota el comandament del Comitè Suprem Kurd, aliança de les forces kurdes com el PYD (afí al PKK d’Abdullah Ocalan) i el KNC. Aquest darrer, proper al líder kurd de l’iraq Massud Barzani, no s’ha adherit al nou govern i manté aliances amb l’oposició siriana, finançada pels EUA, Turquia i les monarquies totalitàries del Golf. Per la seva part, el Consell Nacional Sirià, que engloba part de l’oposició i ha estat reconegut per diversos governs occidentals, ha denunciat el nou govern autònom i ha acusat de “separatisme” el PYD. També Turquia, a través del seu ministre d’exteriors, ha mostrat la seva oposició al govern autònom kurd.
En els darrers mesos, i a l’espera de la celebració de la segona conferència de pau a Ginebra, totes les parts han intensificat les operacions per reforçar les seves posicions en la negociació sobre el futur de Síria.