>> Entrevista a Carles Miret, membre de Viarany i organitzador de l’Aplec Excursionista dels Països Catalans.
Cada any, i ja en fa 33, una entitat local del país pren el relleu per acollir l’Aplec Excursionista dels Països Catalans. És una molt bona oportunitat per conéixer i reivindicar el medi. Després de la darrera edició a Montserrat, enguany pren el relleu la Valldigna (comarca de la Safor). Així doncs, la trobada se celebrarà entre els dies 4 i 8 de desembre a Benifairó i a Simat de la Valldigna.
Carles Miret, veí de Gandia, forma part de Viarany. Aquesta entitat és coorganitzadora de l’Aplec, juntament amb el Grup Esports de Muntanya de Benifairó de la Valldigna, el Grup Muntanya Valldigna, el Centre Social Terra, Maulets i els ajuntaments de Benifairó i Simat.
Quan i perquè naix Viarany?
Viarany naix el 2006 a partir d’exmilitants d’altres grups socials que es decideixen per un projecte on es reflectiren les diferents sensibilitats que ens movien: la muntanya, el medi i l’independentisme. D’alguna manera l’Aplec Excursionista és un reflex pràctic d’allò que pensem.
Com i quan naix la idea de l’Aplec a la Valldigna?
La Safor i la Valldigna són “muntanyeres” i compten amb un gruix de gent important sensible al tema del territori, del medi i del poble. Viarany va contactar amb el Centre Excursionista de Pedreguer, organitzador de dos aplecs anteriors. I aquests ens enllaçaren amb centres excursionistes del Principat i de les Illes. Ara farà onze mesos que estem treballant en l’organització del mateix. Poc a poc hem anat comptant amb més organitzacions que s’han anat afegint, a l’igual que nombrosos voluntaris.
Com s’ha preparat l’Aplec?
Des d’un primer moment entràrem en contacte amb els ajuntaments de Benifairó i Simat, els quals ens cediren tots els espais i l’ajut necessari. També contactàrem amb els grups excursionistes de la Valldigna i l’organitzacio Maulets. Per nosaltres el mes important serà comprovar el nivell de participació, que esperem puga dibuixar el conjunt del territori, així com l’articulació de moviments socials i les formes d’oci no consumistes.
Quina serà la dinàmica?
Hem participat en aplecs anteriors i pensem que tenien unes dinàmiques molt bones, i, per tant, el que hem fet és intentar traslladar-les ací. L’Aplec comptarà amb una quinzena d’itineraris, des del Circ de la Safor fins una passejada per la Marjal de Sueca. Totes seran rutes a peu guiades.
També hi haurà concerts, com el de Pep Gimeno, correfocs, partides de pilota i la participació de la colla castellera La nova Muixeranga d’Algemesí; l’Auditori Municipal de Benifairó inaugurarà l’apartat cultural de l’Aplec on s’ha previst una exposició pictòrica, l’observació astronòmica entre tarongers, fugint de la contaminació lumínica, xerrades -al voltant del macrourbanisme al Pais Valencià, de l’agroecologia, o de presentacions de l’editorial de mapes excursionistes El Tossal i de les Marxes Intercomarcals del Països Catalans. Hi haurà, també, una fira d’entitats, l’actuació de Xavi Castillo el diumenge al vespre i la cloenda de tot plegat serà al Portal Nou del Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna.
Malauradament parlar de la Valldigna en els darrers anys es parlar de la política energètica i l’alta tensió…
Efectivament. I així la xerrada que obrirà l’Aplec serà de Sergi Saladié i ens parlarà d’alta tensió i la política energètica amb la qual hem volgut donar-li la importància que per nosaltres té aquest tema.
Què ens pots dir com a apunts pràctics?
La inscripció es pot fer bé via internet (ww.uv.es/lanuza/webAplec.html), bé el mateix divendres, a la carpa instal·lada davant del monestir de Simat. L’arribada serà divendres al vespre. La inscripció, de 12 euros (dos menys per als federats) inclourà el dret d’acampada -a Benifairó-, un llibret explicatiu amb les rutes, un segur i totes les activitats. Entre els pobles de Simat i Benifairó hi ha sols un quilòmetre i mig.
Per inscriure’s als diversos itineraris hi haurà prou en fer-ho d’un dia per l’altre; en alguns casos en que es necessite autocar hi haurà un límit de places.
I després de l’Aplec, quina serà la continuïtat de Viarany?
Seguirem cercant muntanya i reconeixent totes aquelles iniciatives que impedisquen la destrucció de la mateixa. Com ja hem fet quan estiguérem a Finestrat, Porxinos o als Pirineus, per exemple, i veiérem i escoltárem de primera mà que és el que feia la gent organitzada en defensa del territori. Així mateix, continuarem implicats en projectes com les Marxes Intercomarcals, el qual esperem l’arrepleguen com a idea d’altres grups i centres excursionistes. Després de l’itinerari per la Ribera, la Safor i la Valldigna, ara continuarem amb la Costera, la Vall d’Albaida i el Comtat.