Demà es commemora a Castelló de la Plana els 82 anys de les Normes de Castelló. Aquest fet significà un impuls enorme a la normalització del valencià, ja que va permetre superar un estat de dialectalització i manca de cohesió ortogràfica que impedia qualsevol desenvolupament de la llengua a nivell formal. L’adopció d’una normativa ortogràfica comuna a tot l’espai lingüístic català, que donava presència i coherència a les variants valencianes, és el que va permetre passar d’una llengua només per a ús col·loquial a una llengua per a tot.
Com cada any, la coordinadora Castelló per la Llengua ha convocat un seguit d’actes que culminaran amb una manifestació. En la Crida que ha fet pública la coordinadora, es demana a batallar per conquerir el dret a viure en valencià. I això, segons la crida, passa per l’escola pública en valencià, per mitjans de comunicació públics en valencià i per deixar de conflictivitzar el nom i la naturalesa de la llengua com a estratègia per a frenar-ne la normalització.
En les darreres setmanes s’han organitzat 10 xerrades i un taller lingüístic que versaven sobre aquests tres eixos. Aquest dissabte, però, ve el plat fort de la commemoració.
A primera hora del matí, Viarany, el grup excursionista de l’esquerra independentista, organitza una excursió per les muntanyes entre Benicàssim i Orpesa. A partir de les onze del matí, hi haurà una fira d’entitats a la Plaça Santa Clara, lloc on també s’organitzarà el dinar popular.
La manifestació, sota el lema “Volem viure en valencià”, partirà a les 18 hores de la Plaça de la Independència -coneguda com la Farola-.
Un cop finalitzada la manifestació hi haurà un sopar popular i una Jam Session al Casal Popular de Castelló.