Entrevista a Albert Artigas i Ruf, portaveu nacional d’ARRAN.
**
Aquest 6 de desembre Arran, heu signat un manifest juntament amb les organitzacions juvenils dels pobles oprimits contra el règim Espanyol. Que implica? Per què se signa?**
Les organitzacions juvenils de l’esquerra independentista dels pobles oprimits per l’Estat Espanyol hem decidit unir les nostres forces i generar un espai estratègic de lluita per fer front de forma conjunta als nostres enemics comuns. Ho fem amb l’internacionalisme per bandera, des del respecte i reconeixement a les dinàmiques que marquen el treball en cada territori i en una data tan simbòlica per tots els representats del règim espanyol com és el dia de la seva Constitució. La situació del jovent en els nostres pobles és absolutament crítica i és per això que entenem que ens calen, ara més que mai, espais de confluència on puguem avançar juntes en l’assoliment del nostre objectiu compartit, que no és un altre que el d’aconseguir el ple alliberament nacional, social i sexual dels nostres pobles.
Per que dieu que ja son 35 anys de transacció i no pas de transició?
Nosaltres entenem que la Transició no va suposar sinó un procés de successió plàcida entre la dictadura franquista al règim en què vivim (i que patim) des de fa 35 anys. Un rentat de cara del règim que ha servit per garantir, dintre d’un marc renovat, la continuïtat de la política econòmica, de les seves institucions, de l’Espanya indivisible, del patriarcat més salvatge, de la repressió política, etc. El paper de l’esquerra reformista i de les nostres elits regionalistes, que es va incorporar a aquest procés claudicant i abandonant pràcticament totes les demandes de l’oposició popular al franquisme, va ser fonamental per aconseguir aquesta fita. La Constitució Espanyola va ser aprovada sota el xantatge del retorn al terror de la dictadura. És ara, més de tres dècades després, quan es fa evident més que mai que el pacte constitucional de la transició fa aigües per tots els cantons, que el jovent hem de deixar ben clar que nosaltres no la vam votar i que estem disposats a desobeir-la per trencar d’una vegada amb totes les estructures responsables de la nostra opressió.
És el primer cop que les diferents organitzacions juvenils d’arreu d l’estat feu un manifest conjunt? Serà una nova dinàmica de treball o sols es a nivell puntual?
La relació entre les diverses organitzacions juvenils és fluïda i en ocasions passades, com per exemple la convocatòria del passat 28 de setembre “Jaque al Rey”, ja havíem treballat de forma conjunta. El manifest del passat dia 6 de desembre ha servit també per mostrar públicament el compromís de seguir treballant en espais comuns de lluita en ocasions futures.
Arran acaba de complir tot just un any de vida, quina valoració en feu?
Efectivament, ha passat un any i mig des del naixement de l’organització. El juliol de 2012 dèiem al teatre de Berga que havíem nascut per vèncer. A dia d’avui podem dir que no només hem nascut sinó que a més hem crescut molt en nombre de militància i assemblees. ARRAN va néixer per aglutinar i enfortir la lluita del jovent independentista, socialista i feminista dels Països Catalans, i la quantitat de feina feta fins ara és el símptoma inequívoc que demostra que estem acomplint el nostre objectiu. El Rebrot de l’estiu passat, la creixent presència a les xarxes i la quantitat d’actes, accions i mobilitzacions que protagonitzen setmanalment les nostres assemblees són alguns exemples del bon estat de salut que vivim. Sabem bé, però, que on hi ha lluita i ha també repressió. I per això durant la curta trajectòria d’ARRAN hem hagut d’afrontar multitud de detencions, multes i judicis. Però la repressió no ens atura i sabem que la millor manera de respondre-hi és incrementar la quantitat i qualitat de la nostra lluita. Fent valdre en tot moment la proclama que ja ens identifica: “Només lluitant tenim futur!”.
Com encareu aquest nou any 2014?quines seran les línies d’actuació?
El repte d’ARRAN per al proper any és seguir mantenint aquesta tendència de creixement tant en termes qualitatius com quantitatius. Seguirem desenvolupant la nostra campanya nacional Només Lluitant Tenim Futur, treballarem com fins ara la construcció del moviment juvenil als nostre barris, pobles i ciutats i continuarem presentant batalla en totes les mobilitzacions. Tot plegat, de la manera que venim fent-ho les joves de l’Esquerra Independentista des de fa 25 anys: De forma directa, compromesa i radical.
Qui és qui?
ERNAI (Euskal Herria)
Ernai és una organització juvenil independentista , socialista , feminista i revolucionària d’Euskal Herria , que se situa dins de l’Esquerra Abertzale. Que neix aquest mateix any conseqüència d’un procés constituent de sis mesos .
Ernai és una eina de lluita per poder aconseguir l’Estat Basc , Socialista i Feminista . L’aportació de Ernai en aquest sentit , serà la construció de Gazte Herria , treballant així per una joventut lliure i empoderada i alimentant la lluita pel socialisme i el feminisme .
DARREU (Asturies)
Es defineix com a nacionalista asturiana i d’esquerres i pretén ser l’organització política referent del nacionalisme i l’independentisme asturià d’esquerra en l’àmbit juvenil, buscant la manera de construir un projecte que dugui a Astúries cap al reconeixement dels seus drets nacionals i d’els drets socials com a poble treballador.
Darréu està vinculada orgànicament al partit Andecha Astur, actuant com la seva secció juvenil. Malgrat la seva vinculació orgànica, manté total independència organitzativa respecte a Andecha, comptant amb els seus propis òrgans de debat, participació, decisió i tresoreria.
BRIGA (Galiza)
Briga és una organització juvenil revolucionària gallega. Els seus objectius son la independència nacional i la creació d’una nova societat no capitalista per a superar l’explotació i les desigualtats de genere. També defensen el monolingüisme reintegracionisme social i lingüístic .
Formen part del Moviment Nacional Libertaçom gallega ( MLNG ) .
ISCA (Galiza)
isca és una organització juvenil i democràtica , que té com a objectiu unir la joventut a Galícia per la lluita revolucionària cap la independència nacional i la superació del capitalisme , per tant, la construcció del socialisme i el comunisme. Pren el programa i els principis ideològics del Moviment pel socialisme gallec i el Front Patriòtic .
JALEO!!! (Andalucia)
És una organització juvenil andalusa revolucionària , creada el 1996 , que propugna l’alliberament del poble andalús . No son les joventuts de cap partit polític , es mouen en l’espai sociopolític de l’esquerra nacionalista andalusa.
PURNA (Aragon)
Purna, el nom complet en aragonès és Purna, A Chovenalla Revolucionaria i Independentista és una organització política juvenil d’Aragó (Espanya) que neix al febrer de 2010 per la confluència entre les organitzacions juvenils Astral (antigues joventuts del partit Estau Aragonés) i la Chobenalla Aragonesista (antigues joventuts de la Chunta Aragonesista), confluint en aquesta organització també el conjunt de la joventut independentista i revolucionària aragonesa, convertint-la en hereva del moviment juvenil independentista aragonès d’esquerres des 1992. Aquesta organització es declara independentista, ecologista, revolucionària i feminista, sent els seus eixos principals la independència d’Aragó, el socialisme com a organització econòmica i el feminisme com a organització social
YESCA (Castilla)
Yesca és una organització juvenil assembleària de caràcter castellanista . Defensa el dret d’autodeterminació per al territori històric de Castella , nació que estaria integrada per les actuals comunitats autònomes espanyoles de Castella i Lleó , Castella – la Manxa , la Comunitat de Madrid , Cantàbria i la Rioja , més la comarca valenciana de Requena- Utiel .
Esca es va crear a Burgos el 1993 , sota el nom de Joventuts Castellanes Revolucionàries , denominació que van utilitzar fins a 2006 . Les seves accions estan emmarcades en la lluita per l’autodeterminació del poble català , la lluita de minories desfavorides en qualsevol àmbit , el socialisme , la solidaritat internacional , el feminisme , la lluita per un habitatge i treball dignes , l’ecologisme i l’antifeixisme , entre altres moltes causes socio- políticas2 .
INEKAREN (Canarias)
Es defineixen com a organització revolucionària canària. No volen participar en les institucions establertes pel sistema colonial i capitalista, volen participar directament amb el nostre poble. Els seus objectius:
La llibertat del seu poble, el dret a la seva sobirania que té tot poble. Un desenvolupament sostenible per a la nostra terra. La plena ocupació per al nostre poble. Una educació pública gratuïta, canària i no manipulada pel colonialisme i ni el capitalisme, ni mercantilizada. Enderrocar a les elits colonials i burgeses que mantenen l’esquema de poder en Canàries des de fa més de 5 segles. – Defensar la cultura canària, per recuperar la memòria i saviesa del nostre poble i frenar l’avanç de la globalització capitalista i l’espanyolisme.
AZARUG (Canarias)
Azarug és una organització juvenil canària d’esquerres creada el 1992 i integrant de l’ MANC (Moviment d’Alliberament Canari), que defensa el socialisme i la independència de les illes Canàries
Es defineix com a una organització independentisa d’esquerra revolucionària, i entre els seus principis hi ha l’antiimperialisme, l’ecologisme, l’antimilitarisme i el feminisme i la reivindicació de la cultura i identitat canària.
El seu funcionament és assembleari, i aplica en el si de l’organització la democràcia directa, i l’assemblea és l’òrgan màxim de presa de decisions.