Territorialitat, llengua catalana, full de ruta cap a la independència, lluita armada… Són algunes de les temàtiques sobre les quals versen els assaigs guanyadors del I Premi d’Assaig Independentista convocat per l’Associació Cultural Sa Meua.
El passat 14 d’abril, la seu d’Òmnium Cultural de Barcelona va acollir la presentació del llibre, editat per Duxelm, que recull els millors textos dels participants de la primera edició.
Roger Lloret, un dels organitzadors de la iniciativa, es mostra força content de la resposta que hi ha hagut: “N’estem molt contents, perquè amb pocs recursos ens hem pogut fer ressò del certamen. Ha estat gràcies a les noves tecnologies que el Premi ha pogut arribar a molta gent i la resposta ha estat força bona. Ens agrada perquè el Premi pot servir per donar a conèixer nous valors emergents ja que, tot i que hi ha participat gent que ja tenia experiència escrivint, també n’hi ha participat que no en tenia”. El resultat d’aquesta participació ha estat un ventall de textos diversos tant en la seua forma com en el seu contingut. El llibre presentat n’és la mostra més evident. Per a Lloret, “és un llibre polític, amb més o menys encerts, que dóna veu a diverses persones que tenen coses a dir sobre els Països Catalans, alguns des d’una òptica més literària i d’altres des d’un punt de vista més purament assagístic, però tots incidint sobre el marc democràtic que ens pertoca, la llengua i sobre comportaments que se’n deriven, com ara la catalanofòbia, l’autoodi o la repressió”.
Per a l’organització, l’encert d’aquests premis rau en donar la possibilitat a gent diversa d’escriure amb llibertat sobre qüestions censurades i criminalitzades en altres àmbits. L’objectiu de tot plegat és construir reflexió i avançar com a poble. “La idea va sorgir després d’observar com és de difícil tractar certs temes que ens afecten i que, aquests, arribin al públic en general. Per exemple, s’han hagut de cremar fotografies del rei espanyol per deixar palès que els Països Catalans, ni en tenim ni en volem cap. De la mateixa manera, tampoc és fàcil que gent amb visió i idees, però que no es dedica professionalment a escriure ni té relacions amb mitjans, pugui fer arribar el seu discurs a tothom que s’hi interessi”, recalca Lloret.
Cap a la segona edició
Arran de l’èxit de la primera convocatòria, Sa Meua ja ha fet públiques les bases i les temàtiques de cara a la segona edició. La novetat principal ha estat batejar la iniciativa amb el nom d’una de les persones que més ha fet per la llibertat del nostre poble, Lluís Maria Xirinacs. Lloret avança que “el jurat es renova i també les temàtiques a tractar; enguany s’hi podran escriure textos al voltant de: l’economia actual i les possibles alternatives, de l’exèrcit espanyol, l’OTAN i la producció d’armes, del conflicte basc – espanyol, ETA i la no-violència, de la immigració d’avui i d’ahir o de la submissió que patim com a poble i de com ens en sortim”.
>> Més informació:
HTTP://WWW.MEUA.CAT/XIRI/