Xosé Manuel Beiras, històric líder del nacionalisme gallec, ha estas un dels observadors internacionals que han volgut conèixer en directe la jornada de consultes. Pregunta per L’ACCENT, Beiras celebra que una iniciativa ciutadana, sense cap suport logístic institucional ni finançament públic hagi tingut una organització tan extraordinària.
El gallec ha estat durant el dia a Vilanova i la Geltú, l’Arboç i ara està al tancament de la jornada a Vilafranca del Penedès.
Per Beiras és significatiu el que ha succeït avui perquè “s’ha demostrat que una societat amb una cultura cívico-democràtica molt arrelada pot abordar un procés així i fer-ho amb èxit”.
“Els que som de nacions sense Estat (Galícia, Catalunya i Euskadi) estem farts que hi hagi un procés d’involució del règim polític. Que ens maregin amb els estatuts és absolutament escandalós, em sembla un comportament inadmisible el que han tingut amb l’Estatut català”. Davant d’aquest anàlisi del context, per Beiras, doncs, és lògic que “on hi ha un nivell de consciència elevat, davant aquest procés d’involució democràtica, els ciutadans diguin que volen ser independents perquè és l’única manera d’exercir els drets polítics”.
A més, per Beiras les consultes també són una mostra d’un fenomen que està succeint a les societats europees: “els ciutadans cada cop estan més frustrats amb els aparells dels partits polítics, i si els enganyen els ciutadans actuen pel seu compte”.
Procés d’involució a Galícia
Preguntat per L’ACCENT sobre la possibilitat que a Galícia s’impulsin experiències similars a la del referèndum, Beiras ha expressat que “cada poble té els seus ritmes històrics”. Pel que fa al seu país, considera que “fa 8 o 9 anys hauria estat possible impulsar algun procés de consulta, però que els darrers anys han estat d’involució, en part per errors seriosos del nacionalisme gallec i també per les contraofensives mediàtiques importants”. Així que considera que “en aquest moment no seria sensat intentar convocar consultes a Galícia”.