>> Entrevista a Anna Pascual, presidenta de Reviscola
‘Reviscola’ és el nom d’una nova entitat nascuda al País Valencià de la mà de diferents joves amb moltes ganes de treballar per la llengua i la cultura del nostre país. El col·lectiu, que des del primer moment es va federar a Escola Valenciana, està endinsat en projectes de gran abast com la Gira 09, que està portant als municipis de totes les comarques la música en valencià que tanta censura pateix als àmbits institucionals. Precisament de l’èxit d’aquesta iniciativa i de tots els objectius que es marca aquest col·lectiu recentment batejat, hem parlat amb la presidenta Anna Pascual.
Quina és la feina que voleu portar endavant amb el vostre projecte?
Reviscola era una idea fins a l’estiu passat, des de feia temps que joves de les comarques valencianes que ens coneixíem, teníem ganes de crear una entitat cívica, cent per cent , per dir la nostra sobre temes que ens afecten als joves però sobretot per iniciar una tasca seriosa entre el jovent en matèria de promoció lingüística del català, de servir de plataforma cultural en el marc del País Valencià i, en definitiva, d’iniciar accions que dignifiquen el nostre poble en el marc dels Països Catalans.
A l’agost de 2008 la idea es va posar sobre paper en forma d’estatuts i iniciarem tota la paperassa per a donar vida a aquest moviment jove que es diu Reviscola, un moviment que pretén reviscolar, revolucionar, reil·lusionar, refer un sentiment de defensa, de denuncia, de construcció positiva dels nostres drets lingüístics, socials i culturals com a joves valencians i valencianes.
En aquest sentit vam veure que podia ser molt positiu formar part d’Escola Valenciana i actuar en consonància amb l’entitat cívica més important del País Valencià. Per això ens federàrem a les 23 entitats i coordinadores que formen la Federació d’Associacions per la Llengua. Formar part d’Escola Valenciana ens obri moltes portes d’actuació, però al mateix temps ens deixa mantenir una absoluta autonomia de decisió i actuació com a Reviscola, ja que tenim molt d’interès a sumar, a participar en iniciatives d’altres moviments de joves, siguen polítics, sindicals o cívics que tinguen objectius comuns als nostres.
La presentació de Reviscola la férem el 17 de març en la primer concert de la Gira 09, el concert de Falles, davant de 3.000 persones i tal com diguem al nostre vídeo de presentació, que es pot veure a www.reviscola.cat, la nostra aposta és que Llengua, més País, més Tu dóna vida a Reviscola.
Què cal reviscolar al nostre país?
Al nostre país cal reviscolar el sentit crític entre els joves respecte a temes com la corrupció del molt honorable Francisco Camps i el seu Consell, com el Pla Bolonya, com l’accés a l’habitatge, com els desgavells als quals ens té acostumats la Conferència Episcopal en matèria sexual.
Creiem també que cal que els joves reviscolen en matèria lingüística, que coneguen de primera mà les restriccions existents ara mateix per a viure en valencià, és a dir, per a veure pel·lícules en català, per veure videoclips de música en valencià a TVV, per comprar aliments etiquetats en la nostra llengua, perquè no haguem de denunciar les “forces de l’ordre” perquè hem tingut problemes amb un guàrdia civil o un policia nacional per raons lingüístiques, que ens atenguen, o almenys ens comprenguen, quan parlem en valencià a la recepció d’un hotel de Benidorm, que hi haja oferta d’ensenyament de la nostra llengua als instituts i a les universitats i un llarg etcètera.
Com valoreu la implicació del jovent en la difusió de la nostra cultura i en el voluntariat pel valencià?
Quan s’organitzen activitats en aquest sentit, la gent hi participa i molt. Un exemple és la Gira, el festival itinerant de música en valencià, que enguany superarà els 20.000 assistents. Pel que fa al Voluntariat pel Valencià, a Reviscola tenim clar que a la gent jove li agrada aquesta iniciativa, de fet un 20% de les persones que hi participen en aquest programa tenen entre 18 i 30 anys i el Voluntariat pel Valencià té més de 1.300 amics al Facebook, la majoria joves.
Amb la Gira, la música en valencià ha aconseguit un espai d’identitat pròpia des de fa uns anys. Quins números està deixant la Gira d’enguany (assistents, grups, concerts…)?
Aquesta és la quarta edició d’aquest festival que va nàixer per sumar-se a l’oferta de festivals i concerts que són plataforma de la música en català. Aquest és el primer any que Reviscola s’estableix com a una de les entitats organitzadores, junt a Escola Valenciana. El fet d’haver organitzat 30 concert, amb la participació de més de 40 grups i que estem organitzant un final de Gira, el Feslloch, amb la voluntat d’oferir un cartell de primera divisió ens motiva moltíssim.
Enguany la nostra aposta del Feslloch és la de pegar un salt qualitatiu i arribar al major nombre de gent d’arreu dels Països Catalans, amb un preu molt assequible per a 2 dies i, on a part de la música de quasi 20 grups i cantants de la talla de la Gossa Sorda, Gertrudis, Sva-ters o Joan Miquel Oliver, tindrem un munt d’activitats durant el dia per a la gent que assistesca als concerts, actuacions com la de Xavi Castillo, tallers, piscina…
Quin paper penseu que té el jovent en la construcció d’una alternativa (política, cultural, social…) a casa nostra?
Un paper fonamental, nosaltres som el present i el futur, a nosaltres ens toca intentar canviar el que no ens agrada, som els qui hem de reviscolar, els qui hem de despertar i donar empenta a un canvia valencià real. A Reviscola ho tenim molt clar i per això, en el marc del Feslloch, hem preparat la “ I Trobada d’Entitats Joves: Joventut i Participació al s XXI”. Serà el dia 11 de juliol i hem convidat els representants dels joves d’altres entitats cíviques, associacions, sindicats i partits polítics amb els quals cal cohesionar un moviment jove i nacionalista que tinga una veu potent. Volem que tots i totes desenvolupen en el marc d’aquestes jornades les seues propostes concretes i els mecanismes de participació i difusió de les mateixes.
Com es presenta el futur més immediat? Com encareu els reptes i les lluites que ja s’estan movent dins el món de l’educació i de la cultura al País Valencià (retallada de les línies en valencià, agressions al valencià, normativa europea de l’ús de pirotècnia, silenciament institucional de la música en valencià…)? Els nostres mecanismes d’actuació són la denúncia de les incongruències polítiques d’aquest País a través de la difusió mediàtica i l’organització de tot tipus d’activitats per a potenciar el que per a nosaltres és important. Reviscola està treballant per a fer-se visible, perquè la gent se sume a la nostra aposta, perquè la veu dels joves nacionalistes del País Valencià tinga presència.