El panorama de les properes eleccions municipals a Sabadell obre moltes incògnites. Una d’elles és quines ofertes electorals tindrà l’electorat més d’esquerres. La pressió per a un pacte entre Entesa per Sabadell i la CUP ha començat a fer-se sentir a la capital vallesana.
Entesa per Sabadell (ES) es fundà el 1999 com una plataforma d’esquerres per continuar el projecte d’Antoni Farrés, carismàtic alcalde comunista des de 1979 que ja no optava a la reelecció. ES aglutinava tant les persones provinents del PSUC com col·lectius d’esquerra anticapitalista i també l’esquerra independentista. El resultat de les eleccions feu que el “farressisme” perdés l’ajuntament per només 99 vots. Tot i així, ES obtingué 10 regidors, entre ells Xavi Oca de la CUP. La victòria del PSC i el suport que aquest obtingué de CiU i ERC encimbellaren Manuel Bustos com a nou alcalde.
Un cop perduda la possibilitat de governar l’alcaldia, les diferències entre Iniciativa per Catalunya i la resta de col·lectius va provocar la marxa d’ICV i també d’EUiA de la candidatura. A les municipals de 2003, ICV va obtenir 3 regidors mentre que Entesa per Sabadell n’obtingué 2. Dins l’Entesa, però, la situació continuava essent tensa ja que una part de l’organització considerava que calia buscar un nou pacte amb ICV -que havia arribat a integrar-se en un govern Bustos-. Aquest pacte va arribar quasi a produir-se de cara a les municipals de 2007. Passades aquestes municipals, que deixaren els mateixos resultats que el 2003, la CUP abandonà Entesa per Sabadell en considerar que la seva línia política anava adreçada a integrar-se dins l’òrbita d’ICV, i anuncià que seria present en les eleccions municipals de 2011.
Davant el nou escenari electoral de 2011, la direcció d’ES es veié forçada a plantejar un canvi en l’estratègia de pacte amb ICV, posant sobre la taula un gran pacte de progrés entre ERC, ICV, ES i la CUP, recuperant l’esperit de la coalició de 1999. Tot i assistir a la primera reunió sobre el pacte de progrés, la resposta de la CUP sobre formar part d’aquest pacte sempre ha estat negativa. La trajectòria d’ERC i d’ICV en els darrers deu anys a nivell municipal -en què han arribat a participar en governs del PSOE- impedeixen, segons la CUP, poder fer polítiques transformadores d’esquerres. En canvi, la CUP ha ofert des de fa ja uns mesos un pacte només amb Entesa per Sabadell, sobre la base de consolidar i ampliar un espai polític rupturista enfrontat als partits del sistema.
Finalment, el passat 23 d’octubre Entesa per Sabadell sotmetia a votació de la seva assemblea les diverses possibilitats de pacte, guanyant l’opció de concórrer sols a les eleccions municipals. Algunes lectures d’aquesta decisió indiquen que d’aquesta manera s’assolia un equilibri intern entre el sector pro ICV i el sector més vinculat a l’anticapitalisme.
El dia següent, 24 d’octubre, el Moviment Popular de Sabadell, que agrupa diversos col·lectius de base, socials i de l’esquerra independentista, va aprovar en assemblea donar suport a la CUP i a la seva proposta de pacte amb ES, de cara a consolidar un espai anticapitalista a la ciutat. En aquella assemblea s’acordà engegar una campanya ciutadana de recollida de suports per a forçar la candidatura conjunta d’ES i la CUP. En les dues darreres setmanes s’ha iniciat una recollida de signatures amb aquest propòsit, i el proper dimarts 14 de desembre se celebrarà un debat públic entre membres d’ambdues formacions.
Ara mateix, la pilota és a la teulada de l’Entesa. Aquesta organització ha de decidir si aposta tan a curt com a mitjà termini per un pacte amb el centreesquerra o bé per bastir juntament amb l’esquerra independentista un espai de municipalisme autodeterminista i anticapitalista més en la línia de les Candidatures Alternatives del Vallès. La incògnita es desvetllarà en les properes setmanes, en què hi ha la possibilitat que l’ES convoqui una assemblea extraordinària per tornar a portar a votació els pactes electorals.