Des del passat 10 de novembre, Marina Bernadó, presa política catalana, està immersa en el tercer judici a l’Estat francés per la seua relació amb l’organització armada basca. En els judicis anteriors, el 2008 i el 2011, ja va estar condemnada a més de 9 anys de presó per diversos delictes relacionats amb l’aparell logístic de l’organització, i ara se la jutja, de nou, per una sèrie d’atracaments realitzats com a integrants d’aquest aparell.
El judici, que està previst dure cinc setmanes, ha estat qualificat com a farsa per Rescat, el col·lectiu de suport als i les preses catalanes. Segons aquest, “després de 8 anys de passar per maltractaments, aïllaments, registres, trasllats, negacions de drets… l’any passat ens van fer creure que la posarien en llibertat [a Marina], però aquesta bona notícia es va esborrar, al·legant que encara tenia una causa pendent de ser jutjada i que, per tant, tornaria a presó preventiva fins la celebració del judici”.
Campanya de solidaritat
Davant l’amenaça que Marina puga ser condemnada a més de 20 anys de presó, Rescat ha impulsat una campanya solidària que s’ha estés arreu dels Països Catalans. Amb diverses xerrades per explicar la situació de la presa política catalana, però sobretot amb accions i mostres de solidaritat des de casals i col·lectius de tota la nostra geografia i també de més enllà, el clam per la llibertat de Marina s’han fet ben present al carrer i, sobretot, a les xarxes socials amb el hashtag #Marinalliure. Algunes de les imatges de la campanya les hem recollit a la galeria d’imatges.
D’altra banda, la campanya de solidaritat enllaçarà amb les tradicionals marxes de torxes de Nadal que reclamen el respecte als drets, la fi de la dispersió i, en definitiva, la llibertat dels i de les preses polítiques catalanes, que en aquests moments, a banda de Marina, inclouen també a Lola López.
Acció al barri de Gràcia de Barcelona
Una de les accions més cridaneres ha sigut la realització d’un grafiti en un autobús urbà de la ciutat de Barcelona, durant un embús pels carrers del barri de Gràcia. Un vídeo difós per Rescat mostra com es va realitzar.