Milers de persones es manifesten a València en defensa del país, la llengua i els drets nacionals.
La diada del 25 d’Abril ha tornat a tenir en la manifestació de València el seu acte principal. Aquesta manifestació, convocada per una banda per una comissió dinamitzada per ACPV, i per l’altra per l’esquerra independentista, ha reflectit enguany la dicotomia que s’obri a un any de les eleccions.
L’Esquerra Independentista (EI) ha participat en la convocatòria amb un bloc propi rere una pancarta en què es podia llegir el seu lema unitari: Als Països Catalans desobeïm per canviar-ho tot. En aquest sector de la manifestació s’han mostrat pancartes elaborades per Endavant (OSAN) de denúncia de la repressió policial, dels atacs a la llengua catalana i dels rostres del sistema capitalista més coneguts a casa nostra. De les pancartes més comentades, una de crítica amb l’hipotètic tripartit (PSOE-Compromís-EUPV) que podria substituir el PP al capdavant de la Generalitat. Cap triparty ens farà lliures. L’únic camí: independència i socialisme, s’hi podia llegir junt a representacions d’Enric Morera (Compromís), Marga Sanz (EUPV) i Ximo Puig (PSOE). També l’organització juvenil Arran ha mostrat una pancarta que deia Sense València no hi ha independència.
Aquestes consignes contrastaven amb el lema oficial de la manifestació, Recuperem el país! Salvem les persones! El País Valencià necessita un canvi. Un canvi que està molt més identificat en una alternança de govern que no en cap programa concret. La convocatòria d’avui tampoc ha resolt la incògnita de quin és el programa nacional i social sobre el que pivotarà aquest canvi. Cal recordar que, si no hi ha avançament electoral, en maig de 2015 hi haurà eleccions autonòmiques al País Valencià i totes les enquestes diuen que el PP pot perdre el govern si es produeixen pactes polítics alternatius.
El gruix de la manifestació ha aplegat desenes d’entitats socials i culturals molt rellevants del teixit associatiu valencià, com Escola Valenciana, la Societat Coral El Micalet o plataformes en defensa de l’ensenyament o en defensa del Cabanyal, i també algunes delegacions de partits polítics com Compromís, Esquerra Unida o ERPV.
El bloc de l’esquerra independentista ha finalitzat el seu recorregut a la Plaça del Patriarca, on s’hi ha realitzat un acte polític. Una muixeranga i una actuació musical han precedit els parlaments dels portaveus d’Arran i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. El manifest assenyalava que el sistema polític nascut de la Constitució de 1978 està en la seua fase final. També denunciava les diferents reformes legislatives impulsades pel govern central -avortament, llei mordassa, LOMCE- i retallades i adverteix de la possibilitat de pactes que propicien una segona transició. fa una crida a exercir la desobediència com a mostra de “rebel·lia i empoderament col·lectiu”. L’objectiu que marca el manifest és una esmena a la totalitat de l’actual règim, “canviar-ho tot”. I la fórmula proposada és engegar un “procés constituent pel conjunt dels Països Catalans que ens portarà a l’alliberament com a persones, com a catalanes i com a treballadores”.