La periodista del mitjà digital Topatu.info Iraitz Salegi ha estat acusada d’enaltiment del terrorisme de resultes d’una crònica feta sobre un acte públic organitzat per Ernai, l’organització juvenil de l’esquerra independentista basca. La desproporcionada petició de la fiscalia, que s’eleva fins als 18 mesos de presó, ha indignat la professió i més de 440 treballadors i treballadores periodistes, fotògrafes i professores de periodisme han iniciat la campanya “El periodisme no és delicte. No a la Llei Mordassa!” Encara que la coneguda popularment com a Llei Mordassa no hagi estat encara aprovada oficialment pel Govern Espanyol, els impulsors de la campanya interpreten que la petició fiscal contra la Iraitz Salegi respon perfectament a la seva lògica punitiva i repressiva. A continuació, els fets explicats pels impulsors de la campanya en defensa de la llibertat d’expressió.
Entre el 29 de març i el 1 d’abril del 2013 Iraitz Salegi va estar informant sobre el festival Gazte Danbada organitzat a Orduña amb motiu del naixement de Ernai, la organització juvenil de l’esquerra independentista basca. Com tants altres periodistes d’altres mitjans que es varen apropar a Orduña, Salegi es va dedicar a explicar el que allà passava. Va gravar i emetre vídeos per al mitjà de comunicació al qual treballa: Topatu.info.
A l’agost del 2014, un dia abans de complir 24 anys, l’Audiència Nacional Espanyola –tribunal creat expressament pels casos de terrorisme- la va acusar d’apologia del terrorisme per publicar els vídeos de l’acte polític en què membres de Ernai van cometre suposadament un delicte d’enaltiment del terrorisme. Més de 7000 persones van participar en aquest acte polític obert i públic. El 28 i 29 de maig d’aquest any es celebrarà el judici i Iraitz s’enfrontarà a 18 mesos de presó.
Tot i que molts mitjans van informar sobre aquest acte polític, Topatu.info ha estat l’únic mitjà que ha imputat la justícia espanyola. “No entenem com es pot castigar una periodista pel simple fet de realitzar el seu treball”, diuen els i les firmants del manifest “El periodisme no és delicte”. “Entre molts altres aspectes, el treball periodístic consisteix en informar sobre els actes públics de rellevància. Sigui quin sigui el contingut de manifestacions, actes polítics, mobilitzacions o esdeveniments públics de qualsevol tipus, el treball informatiu del periodista mai pot ser delicte. No s’ha de castigar el missatger”.
Opinen que el cas de Topatu.info pot ser un intent de condicionar el treball periodístic en el futur: “No estem disposades a explicar com en nom de la llei desfiguren la llibertat d’informació. No volem donar aquesta notícia. Els i les periodistes volem ser una eina més per trobar solució als problemes de la nostra societat. Una de les principals garanties de la democràcia és el periodisme, però si no és lliure, no hi haurà periodisme ni democràcia”.
Quins canvis suposarà la Llei Mordassa?
Es sancionarà amb fins a 30.000 euros de multa impedir els desnonaments, les manifestacions davant el Congrés Espanyol o gravar i difondre imatges d’excessos policials. Es castigarà amb 600.000 euros de multa organitzar manifestacions il·legalitzades o davant edificis públics. Aquestes són només algunes de les mesures que proposa la Llei Mordassa.
Al febrer l’Organització de les Nacions Unides va demanar al Govern Espanyol que retiri la reforma del codi penal i la Llei Mordassa. “Manifestar-se de manera pacífica i expressar l’opinió de manera col·lectiva són drets que formen part de tota societat lliure i democràtica”, van afirmar. Tot i que gairebé tota l’oposició i la totalitat dels moviments socials estan en contra d’aquestes mesures, el Partit Popular no ha fet marxa enrere.