Christiania, la ciutat lliure, en perill d'extinció

Christiania, la ciutat lliure, en perill d'extinció

**

La coneguda ciutat independent de Christiania, icona dels moviments contraculturals dels 70’s tanca les seves portes per les pressions de l’estat danès**

Christiania és un territori alliberat al vell mig de Copenhaguen, capital de Dinamarca, antiga base militar ocupada el 1971 per centenars de joves contestataris de tota Europa, procedents del moviment hippie, de les lluites estudiantils del 68 i fugitius de les ràtzies repressives contra el moviment revolucionari a Alemanya, on actualment viuen unes 800 persones i es desenvolupen centenars d’activitats a més de ser un dels emblemes turístics més gran de Copenhaguen.

Després de 40 anys de vida comunitària i autogestionada sota els principis de democràcia assembleària mitjançant el consens, de viure sense la propietat dels béns immobles, d’una economia autogestionada per col·lectius, d’autogestió de les institucions pròpies com bressoles, clubs de joves, etc i com un espai de cultura i oci alternatius, tot i no estar absent de contradiccions, com la instal·lació de venedors de drogues dins de Christania, amb els consegüents problemes de màfies, baralles, control de territoris,… està arribant a un atzucac.

L’estat danès els ha donat ultimàtum en el sí d’unes negociacions per a regularitzar la situació de la ciutat alliberada. L’estat els ha plantejat dues sortides dintre de la legalitat danesa, en en el cas de no acceptar cap d’aquestes dues opcions, vendria els terrenys (de gran valor econòmic) a empreses privades, fet que faria que el projecte de Christiania desapareixés. Les dues opcions són: la compra per part de la comunitat de Christiania d’alguns dels edificis mantenint la propietat del sòl per part de l’estat i el lloguer de la resta, caient sobre l’estat les despeses del manteniment dels edificis; i l’altra opció, la creació d’una societat de cooperatives d’habitatges controlada per l’estat, amb una certa autonomia, però sempre dins el marc legal de l’estat danès, que en cas de les cooperatives d’habitatge és un marc legal que els membres de Christiania consideren restrictiu.

En aquests darrers dies els membres de Christiania han fet diverses protestes davant de la situació, entre elles un tancament del recinte, fet impactant ja que és un dels indrets més visitats pel turisme i pels veïns de Copenhaguen, el tancament del recinte coincideix també amb unes jornades de reflexió interna per decidir entre tots els membres del projecte quin serà el futur de Christiania.

En tot cas la decisió ha de prendre’s abans del dilluns 2 de maig dia límit marcat per l’estat, possiblement la comunitat no arribi a un consens a temps, per tant la opció de no acceptar les propostes de l’estat és la que més possibilitats té. Això comportarà un futur incert per a la zona alliberada més antiga d’Europa.