Comença l’Hoquei Lliga més oberta dels últims anys

reusvicAquest octubre ha començat l’OK Lliga, donant-se el tret d’eixida a la competició més igualada dels darrers anys. Després del domini absolut del FC Barcelona a la primera dècada del segle XXI, en les tres darreres edicions el conjunt culer únicament ha pogut fer-se amb un guardó, sent els altres dos per el Reus Deportiu la temporada 2010-2011 i per al Liceo gallec la darrera temporada, la 2012-2013.

Els favorits per fer-se amb el títol, per pressupost i per plantilla són precisament aquests tres equips, tot i que el principal favorit i l’enemic a batre és el FC Barcelona. La resta d’equips, amb un pressupost inferior esperaran la seua oportunitat tot i saber que en el moment en que alguns dels seus jugadors despunten seran ràpidament fitxats per algun dels grans, com ha passat amb el Moritz Vendrell, que després de fer una gran temporada, quedant tercer a la lliga i guanyant fins i tot la copa, ha vist com alguns dels seus jugadors punters marxaven cap al Reus Deportiu.

Menció a banda mereixen els equips de la comarca d’Anoia, amb una gran tradició pel que fa a l’Hoquei patins, el Noia Freixenet de Sant Sadurní i el Monbus Igualada, equips que a finals dels vuitanta i sobretot a la primera meitat de la dècada dels noranta sempre estaven a les travesses per guanyar la competició. De fet el Noia es proclamà vencedor l’any 1988, mentre que l’Igualada guanyà les competicions del 1989, 1992, 1994, 1995 i 1997. Aquesta època gloriosa es completà amb la victòria a la Copa d’Europa del conjunt de Sant Sadurní l’any 1989 i de l’Igualada de forma consecutiva entre els anys 1992 i 1997.

Aquest període daurat de l’hoquei a l’Anoia ha fet que els aficionats d’aquests emblemàtics clubs siguen molt exigents pel que fa als resultats de l’equip, així com també que els mateixos clubs sempre tinguen aspiracions de recuperar l’anterior prestigi i nivell competitiu.

Altres equips com Vic o Voltregà, amb títols i un prestigi que es remunten als anys setanta o nouvinguts com Lleida, Blanes o Vendrell esperaran la seua oportunitat, tenint com a prioritat principal la permanència, tot i no renunciar a fer una bona classificació.

Malgrat tot la lliga tindrà tres grans aspirants, autèntics dominadors de la competició, Barça, Reus i Liceo, que s’han repartit campionats i subcampionats durant l’última dècada, qualsevol altre resultat esdevindrà una sorpresa. De moment, en les tres primeres jornades Barça i Reus han arrancat amb força, mentre que Liceo, l’actual campió ha mostrat alguns dubtes, acumulant una derrota i un empat.

L’hoquei patins és un esport genuïnament català, la immensa majoria de les llicències es concedeixen a Catalunya i això es reflecteix en l’OK Lliga, en la que la majoria d’equips són catalans, repartint-se tots els títols, amb l’única excepció del Liceo, equip fundat als setanta i que des d’aleshores acumula un brillant palmarès.

De fet fins a cinc equips catalans s’han proclamat campions d’Europa, el Barça, l’Igualada, el Noia, el Reus i el Voltregà.

Malgrat tot, en els darrers anys, la polarització econòmica que ve afectant a tots els esports també s’ha fet palesa a l’hoquei. El FC Barcelona té un poder econòmic molt superior a la resta, factor que ha provocat que sempre puga disposar de plantilles altament competitives, així com de la capacitat de poder fitxar a jugadors que han esdevingut punters en altres equips. Això s’ha traduït en un domini quasi absolut del Barça en la darrera dècada, domini que únicament ha segut contestat per Reus i Liceo els darrers tres anys; mentre altres clubs anteriorment competitius han anat perdent pistonada. Caldrà veure quina serà la futura evolució de l’hoquei lliga, tot i que sembla que la tendència es decanta per una creixent hegemonia del Barça que ve reforçada per la conjuntura econòmica.