El passat dissabte 13 de juny es va realitzar a Vic l’acte commemoratiu dels “30 anys d’Estratègia Independentista per una Terra Lliure”. Organitzat pel Casal Independentista Manel Viusà de Vic i amb la col·laboració d’Alerta Solidària, l’acte recordà la creació dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC), la creació d’Independentistes dels Països Catalans (IPC) i el naixement de Terra Lliure.
Augstí Barrera, Carles Benítez, Carles Sastre, Pep Musté, Carles Castellanos i Ramon Piqué, militants independentistes històrics, van recordar la lluita duta a terme al llarg d’aquests 30 anys a través de les diferents organitzacions a les que van militar: el FNC, PSAN, PSAN-p, Terra Lliure, ÈPOCA o els Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC). A més de repassar les diferents experiències repressives viscudes, i les èpoques que van passar represaliats o exiliats.
L’historiador Augstí Barrera (exmilitant del FNC, PSAN i PSAN-p), actualment militant de la CUP d’Arenys de Munt, va posar èmfasi en el paper del FNC en la resistència durant la Segona Guerra Mundial, el franquisme i la denominada Transició. Així com Carles Sastre (exmilitant del FNC, ÈPOCA i fundador de Terra Lliure), actualment membre de la Intersindical-CSC, va centrar-se en l’evolució del moviment independentista després dels “paranys de la transició” amb noves formes de reivindicació, a més de recordar lluitadors com Manuel Viusà i Jordi Martínez Vendrell.
Carles Castellanos, militant de l’MDT i exmilitant del PSAN-p i IPC, va argumentar que l’èxit de la continuïtat de la lluita independentista rau en el fet d’haver aconseguit aglutinar sectors populars en base a les reivindicacions de la defensa de la terra o la llengua. I Carles Benítez i Pep Musté (exmilitants de Terra Lliure) van centrar-se en la seva experiència armada, que consideren que va aconseguir dinamitzar els anhels de llibertat de la societat catalana durant els 15 anys de funcionament.
Ramón Piqué, membre dels antics CSPC, va explicar el funcionament d’aquest organisme que durant anys va exercir la defensa política dels militants detinguts, exiliats i empresonats. I va posar especial accent en el seu paper aglutinador. Mentre que Martí Majoral, portaveu d’Alerta Solidària, va enllaçar-ho amb casos repressius recents, com el d’en Jona o en Karim i va encoratjar les assistents a seguir lluitant per fer front a la repressió que pateix el moviment.