Després d’un any de treball i investigació, Xavier Ginés publica ‘Comunicant la revolta: moviments socials i mitjans de comunicació al País Valencià’. Els qui el coneixem sabem que Xavi és, a banda de ser professor de la Universitat de València, un militant que fa molts anys que treballa per la construcció d’un pensament crític. Un treball que s’ha materialitzat, per exemple, en la l’obertura del CS Terra, la participació activa en mitjans alternatius com Ràdio Klara o l’Avanç o l’impuls de la recentment creada Universitat Lliure de Benimaclet.
És aquest compromís, així com la concepció de la sociologia com una eina per analitzar però també per a transformar la realitat, el que l’ha portat a endinsar-se acadèmicament en una tesi doctoral sobre mitjans de comunicació alternatius al País Valencià. En aquest sentit, ‘Comunicant la revolta’ és un primer retrat, una primera aproximació que Xavi ha fet sobre el terreny d’on prové, el carrer, per conversar amb diferents protagonistes de les lluites polítiques, culturals i mediàtiques del País Valencià dels darrers vint anys. Així, al llibre hi podem trobar testimonis que reflexionen des de la pròpia experiència de projectes com L’Avanç, Ràdio Klara, L’Accent, Indymedia o Info TV així com periodistes compromesos que han treballat en mitjans tradicionals com RTVE, Levante-EMV, RTVV o El Mundo sense oblidar, evidentment, membres de moviments socials com ara Salvem el Botànic, Per L’Horta o Xúquer Viu que ens expliquen les seues estratègies per trencar el setge mediàtic imposat des de les institucions valencianes.
És en aquesta visió coral on el llibre pren una dimensió més enllà de l’academicisme i es converteix en una eina imprescindible per entendre els escenaris que han originat la València d’avui. I és que ‘Comunicant la revolta’ és una de les primeres obres que estudia i dóna veu a aquella generació de valencians nascuts i criats sota les hipoteques d’aquella estafa anomenada ‘Transició política’ que ací és conegué com ‘Batalla de València’. Una nova generació afamada per crear noves estratègies d’organització i lluita al País Valencià i als Països Catalans en el context de l’arribada al poder del PP així com de les revoltes globals sorgides a Chiapas, Seattle, Praga, Porto Alegre, Gènova o Barcelona. I són les estratègies que al nostre territori fomentaren l’auge de nous i dinàmics moviments socials articulats sota el nom de ‘Salvem’ que oxigenaren la política valenciana d’aquells dies així com mitjans alternatius com ara L’Avanç, la web del qual fou pionera en la introducció del periodisme ciutadà, germen de l’esclat de les xarxes socials, al País Valencià. Un context i unes experiències que l’autor ha relacionat amb l’esclat del moviment del 15M en un annex que on es recullen, en aquest sentit, les opinions del entrevistats.
‘Comunicant la revolta’ és, doncs, un treball que realitza la tasca fonamental de compilació i anàlisi de la nostra història més recent i, de passada, de deixar constància de l’esclat de mobilització social i de projectes d’informació lliure que hem viscut els últims vint anys. Un exercici que ens permet analitzar els errors però també traure pit davant els encerts. I aquesta és la clau del llibre. Perquè massa sovint als valencians ens cal trencar amb el pessimisme crònic que ens tenalla i acabar amb la nefasta imatge que les nostres institucions projecten de la nostra terra. Perquè sí, hi ha un altre País Valencià. I llibres com aquests fan que ens adonem de les poderoses experiències que hem estat capaços de crear, malgrat tot, durant tots aquests anys.