Concentració en defensa de l’educació pública a Torrent


Davant dels continus atacs i les retallades a l’educació pública valenciana, la Plataforma per l’Ensenyament Públic de Torrent va convocar el proppassat 2 de juny una concentració a la plaça de la Llibertat de la localitat, a la qual assistiren mig miler de persones.

La iniciativa va eixir d’una assemblea de professorat de l’IES La Marxadella, que des de fa uns mesos es reuneixen per debatre els diferents problemes amb què es troben amb la política de retallades en l’educació pública i la privatització amb els concerts. Per aquest motiu han realitzat també assemblees obertes amb alumnes i pares i mares d’alumnes, per tal d’explicar-los de quina manera afectaran les retallades a la qualitat de l’educació pública.

Durant la concentració, un professor, una alumna i un pare de l’AMPA, van llegir un manifest a tres veus. Tots tres van mostrar la seua indignació davant els retalls socials que estan produint-se en l’educació —i en altres serveis públics, com la sanitat— amb la crisi com a excusa, quan els beneficis de les grans empreses i multinacionals continuen batent rècords. Els concentrats van denunciar que s’apliquen polítiques d’ajust on les classes populars acaben pagant els efectes d’una crisi que no han provocat.

En el manifest, tots tres van mostrar el seu rebuig als retalls que es van produir en l’educació pública, com ara la notable reducció de recursos educatius, la manca de professorat, la disminució de programes d’atenció a la diversitat, l’augment de ràtios a les aules i la seua massificació i la limitació de l’oferta formativa. També van destacar que encara hi ha centres en barracons, com el núm. 10 de Torrent, mentre augmenten els diners destinats a l’educació privada. Aquest és el cas de l’Ajuntament de Torrent amb la cessió de 5.000 m2 de sòl públic a la Universidad Católica.

Professorat, alumnes i pares i mares van palesar el seu rebuig amb xiulets i perols, quan des de l’escenari es va denunciar la manca de democràcia que s’ha imposat en el Consell Escolar Valencià i quan s’han assenyalat els atacs a la llengua pròpia, el valencià. Finalment, abans de posar fi a l’acte, s’encoratjà els i les assistents a continuar la lluita per l’escola pública valenciana i a mostrar el rebuig a les retallades socials que estan produint-se, no només en l’àmbit educatiu, sinó també en la sanitat i en els drets laborals.