Concentracions contra la privatització de l’ensenyament arreu del Principat

Manifestació contra la privatització de l'ensenyament. Foto: Aida MoralesCentenars de mestres s’han concentrat avui dijous 12 de febrer al matí davant els ajuntaments i les seus dels serveis territorials d’educació contra la Llei Catalana d’Educació (LEC) i la política educativa del Departament d’Educació a diversos pobles i ciutats del Principat. A més, han anunciat una vaga general per al proper 19 de març.

L’ACCENT hem entrevistat un representant dels convocants.

Les principals reivindicacions de la concentració, convocada per tots els sindicats (CGT, USTEC, CCOO, UGT i ASPEPC-SPC), han estat, a més d’un no rotund a la LEC, la retirada de la sisena hora de primària i que no es retallin les plantilles. Alhora d’exigir que es mantingui la oferta pública d’ocupació pactada i que s’incrementi la construcció de centres públics per evitar la massificació.

També han demanat la dimissió del Conseller d’Educació, Ernest Maragall, doncs segons els sindicats, l’actitud del Conseller i el Departament s’ha caracteritzat “per l’autoritarisme més absolut i el menyspreu envers el professorat i la seva tasca, l’ensenyament públic en general i els sindicats”.

A Barcelona mig miler de persones s’han congregat davant el Consorci d’Educació. En declaracions a l’ACCENT, Miles Joan Torres, de la CGT, ho ha valorat com “un èxit, donada la dificultat de mobilització del professorat”. També s’han fet concentracions a Sabadell, Vilafranca del Penedès, Martorell, Granollers, Vic, Manresa o Rubí. A més de Lleida, Girona, Tarragona i Tortosa.

Camí de la privatització
Mentre que el govern tripartit la presenta com una “llei de país” i com a garant del futur educatiu català, els sindicats de professores i mestres consideren que la llei “aposta clarament per l’escola privada concertada, relegant l’escola pública a una mera funció subsidiària de caràcter assistencial”.

Joan Torres ha criticat que la LEC, “a més de tenir com a funció privatitzar l’ensenyament públic, també està buida de contingut pedagògic”. I que, a més “atorga diners públics a les escoles privades i concertades, mentre que a l’escola pública se li dóna la mínima dotació econòmica sota el paraigua de l”autonomia de centre’ i s’ha de buscar la vida”.

També ha denunciat que amb la LEC desapareix la democràcia dels centres, “doncs totes les decisions queden en mans del director o directora, en detriment del Consell Escolar o el Claustre” i “fins i tot pot arribar a contractar el personal i controlar la plantilla”. D’aquesta manera, diu, “es pot privatitzar la gestió del centres, doncs tot el professorat que no és funcionari pot ser contractat per ETT, cosa que comportarà una reducció i deteriorament dels llocs de treball”.