La Reforma de les Pensions rep la primera estocada legal, que de ben segur no serà la darrera. La jutgessa del Jutjat Social 12 de Barcelona ha condemnat el passat 4 de setembre l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) a abonar l’IPC corresponent al 2012 a deu pensionistes barcelonins, per infringir ni més ni menys que la Carta Social Europea i un Conveni de la Organització Internacional del Treball. S’obre una porta legal que de ben segur facilitarà a altres pensionistes la revalorització anual de les seves jubilacions segons l’IPC, en la primera victòria legal de la Marea Pensionista.
Pensions congelades de 2011 en endavant
Des dels anys 1980 existeix a l’Estat espanyol una llei que actualitza les pensions anualment segons l’IPC, amb el lògic objectiu de que els pensionistes no perdin poder adquisitiu, podent comprar el mateix a pesar de l’augment anual dels preus. En les darreres dècades, cada any les jubilacions han augmentat entre un 2% i un 3%, a pesar de que en realitat pujaven molt més els preus dels productes de primera necessitat (gas, llum, aliments,…)
Però els darrers executius espanyols de Zapatero y Rajoy han tingut en comú la congelació de les pensions. Quan el president socialista va pujar a l’estrada del Congrés al maig de 2010 a declarar inaugurada la crisi, va aprofitar per congelar les jubilacions del 2011.
I en Rajoy, després d’una llarga campanya prometent fins i tot recuperar l’IPC perdut, només ser proclamat president va tornar a congelar-les al 2012 i 2013, fins que va aprovar una nova llei que deixava les jubilacions pràcticament sense augments a partir de 2014, i per sempre, en nom de la salvació del lliure mercat.
La pròpia ministra Bañez afirmava, cofoia, en fer-se pública la nova norma, que en 9 anys deixarien de pagar als pensionistes 33.000 milions d’euros, i diversos informes han calculat que (si hi ha una inflació com la dels darrers 10 anys) en la propera dècada els pensionistes veuran reduïdes un 20% la seva possibilitat adquisitiva.
Marea pensionista i demandes judicials
La retallada de les pensions ha generat un nou moviment social, a base d’assemblees de barri o municipals de pensionistes. Amb un nucli molt actiu a Sants, la Marea Pensionista s’ha anat estenent al Clot, Zona Franca, La Font de la Guatlla, Les Corts, el Prat de Llobregat o Garraf, entre d’altres, amb accions i talls de carretera davant de l’INSS o als jutjats els dies assenyalats per a celebrar judicis.
I un dels fronts més actius ha estat les massives presentacions de demandes judicials reclamant que se’ls actualitzi les pensions segons l’IPC. Es calcula que només als Jutjats Socials de Barcelona s’han presentat més de 5.000 reclamacions, que a més a més s’han anat estenent arreu l’Estat espanyol.
Una contundent sentència
La jutgessa titular del Jutjat Social 12 de Barcelona, Amaya Olivas, ha estimat la primera d’aquestes demandes, en sentència del passat 4 de setembre, en aquest cas de 10 pensionistes barcelonins. La llarga resolució de 20 planes declara que la no revalorització de les pensions segons l’IPC infringeix acords internacionals signats per l’Estat espanyol i que són d’obligat complement també dins la normativa estatal.
Concretament, la jutgessa considera infringits la Carta Social Europea, el Conveni 102 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) i el Codi Europeu de la Seguretat Social, causant un “empobriment generalitzat i progressiu de les persones d’avançada edat”, destacant que el 12% dels pensionistes estan per sota de l’umbral de la pobresa, i comptant l’Estat espanyol amb una de les taxes de pobresa més altes en aquest col·lectiu a la Unió Europea, especialment entre les dones.
Per aquest motiu la sentència condemna a l’INSS a abonar als 10 pensionistes la revalorització de les pensions de 2012, resolució que és d’obligat compliment immediat de l’Estat, i que de ben segur obrirà les portes a altres jutges que seguiran aquesta argumentació, donant encara més arguments a la lluita de la Marea Pensionista.